24 iul. 2015
  |   Nu sunt Comentarii

Coşmarul dintr-o pungă de plastic

Punga de plastic este cred accesoriul/obiectul cel mai banal din viaţa unui om. Uneori util, alteori enervant de-a dreptul. De multe ori m-am enervat că nu am avut o plasă la mine şi am fost nevoit să mai cumpăr una, pe care, odată ajuns acasă, să o adaug la zecile de pungi de plastic aruncate sau împăturite frumos în cămară.

Ce poţi să faci cu o pungă de plastic?

O pungă de plastic este bună pentru: cărat cumpărăturile de la piaţă, aruncat apă în parcare în mijlocul unora care vorbesc tare pe la 12 noaptea, tras pe cap pentru a te transforma în „omul pungă”, ascuns diferite lucruri transportate în mână pe stradă, izolat fire electrice, ţinut pe creştetul capului pentru a nu ne ploua (în cap), strâns dejecţiile lăsate pe stradă de animalele de companie etc.

Dar, o pungă de plastic nu este doar utilă, datorită materialului din care este produsă ea poate deveni foarte nocivă. Pentru că este foarte ieftină, punga de plastic este aruncată peste tot, apă, tomberon, stradă, munţii, locuri de campare etc. Nimeni nu iubeşte acest obiect. Problema este că punga de plastic se degradează pe parcursul a circa 500 de ani, că ea poate sufoca un animal dacă este confundată drept hrană, că în compoziţia ei sunt substanţe toxice care pot intra foarte uşor în lanţul alimentar.

Ce este de făcut?

La ora actuală există miliarde de pungi de plastic răspândite în toată lumea, pe străzi, în apă, îngropate în pământ, în casele oamenilor. Ce este de făcut? În primul rând fiecare individ ar trebui să-şi gospodărească mai bine portofoliul de plase aflat în proprietate şi să nu le mai arunce pe oriunde ca şi cum ne-am propune să decorăm planeta asta cu pungi de plastic.

Chiar dacă Parlamentul European a hotărât că trebuie să reducem şi chiar să interzicem pătrunderea pe piaţă a pungilor de plastic, reguli noi pentru eliminarea acestui obiect trebuie aplicate în primul rând de noi, oamenii, cei care am reuşit în câţiva ani să construim munţi întregi de plastic.

În UE sunt înregistrate în fiecare an 100 de miliarde de pungi de plastic folosite, în condiţiile în care populaţia acestei comunităţi se ridică doar la 508 milioane. În medie, un european folosește 200 de pungi de plastic pe an. 89% dintre acestea sunt folosite o singură dată.

O pungă de plastic este produsă în 5 secunde, este utilizată de cele mai multe ori doar cinci minute şi se degradează complet în circa 500 de ani. Foarte multe păsări şi animale au în stomac bucăţi de pungi de plastic.

Oare nu ai vrea şi tu să serveşti la masa de seară cam 500 de grame de pungă de plastic? Terminaţi cu aruncatul plasticului peste tot, pe unde vă vine la îndemână. Mai jos găseşti un documentar despre pungile de plastic. Fă-ţi timp, nu te trage pe cur, şi uită-te la el până la sfârşit.

Ce mai poţi să spui?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre Urieş

Blogger, web designer, fotograf. Pasionat de fotografie, filme, calculatoare. Călătoresc cât de mult pot. Scriu şi citesc cu plăcere. Cea mai citită revistă: PhotoMagazine. Cel mai vizionat film: Gladiator (2000). Fotograful preferat: Andrzej Dragan. Aşteptări de la viaţă: n-am, prefer să mă aştepte ea.