5 aug. 2013
  |   Nu sunt Comentarii

Cum sa ma urmaresti prin RSS feed

Am tot auzit pe unii si pe altii ca nu stiu ce-i ala Rss feed si mai ales ca nu stiu cum se foloseste. Pai sa-ti explic pe scurt. Rss te ajuta sa urmaresti simplu si rapid evolutia fluxului de articole de pe blogul meu, al lui sau al cui vrei tu. Nu voi intra in detalii tehnice ca poti sa cauti mai multe informatii chiar tu pe internet, care banuiesc ca stii deja ce inseamna.

Buun. Dar cum sa faci ceea ce am spus eu mai sus intr-un mod simplu si practic, adica asa cum fac multi cititori de pagini virtuale? Pai daca rasasaul meu este functionabil, si o sa-ti explic mai jos ce presupune asta, tu trebuie sa urmezi pasii urmatori:

  • deschide blogul meu accesand uriesblog.ro;
  • in dreapta sus, alaturi de feisbuc, tuiter si indemnul meu “cauta pe blog”, vei gasi butonul acela care se tot face portocaliu daca il atingi si pe care scrie rss;
  • apasa cu mausul sau cu degetul pe rss, dupa apasare sau clicuire iti apare o fereastra asemanatoare cu cea din imaginea de mai jos;
Rss feed

Click sa maresti

  • acolo unde scrie Name, in loc de blog poti sa scrii uries blog sau ce vrei tu, dupa care apasa pe butonul subscribe, daca dai cancel asta inseamna ca nu esti chiar hotarat in actiunile din viata ta, glumesc;
  • daca ai facut exact cum am spus mai devreme, ar trebui sa se intample ceva asemanator ca in imaginea de mai jos, fara mazgaliturile alea, evident.

Abonare Rss

Gata, ca sa nu tot deschizi blogul, sa cauti prin arhive, sa rasfoiesti paginile sau sa cotrobai prin posturi, deschizi bookmarks si vezi ce iti place de acolo, dai un singur click si esti direct pe articolul pe care ti-ai propus sa-l citesti. Sau si mai simplu te abonezi prin email, si asa vei primi noutatile instantaneu. Cauta aceasta optiune si te asigur ca o vei gasi chiar in prima pagina.

Buun, dar ce faci daca ai si tu un blog si vrei sa se intample la fel ca la mine, adica sa ma lasi pe mine de data asta sa ma abonez la tine. Hai sa-ti explic si asta. Dar o sa fiu explicit doar pentru platforma wordpress, ca la blogspot nu vreau sa stiu deocamdata cum se face, desi sunt sigur ca e simplu si acolo.

Deschizi panoul de administrare, da, ala in care intri cu iusar si parola. Pune mana aia virtuala cu mausul pe Appearance si apoi clicuieste pe Editor. Fa asa cum se vede mai jos.

Editare tema WordPress

Click sa maresti

Daca ai clicuit bine vei intra in zona crepusculara a codurilor php, html si alte dinastea care creeaza uneori mari dureri de cap. Daca tocmai ti-ai propus sa-ti faci si tu rost de una odata ajuns acolo da click pe header, adica asa cum iti arat in imagine.

Header php

Click si mareste

Dupa ce ai clicait si acolo pe header se va deschide pagina php in care trebuie sa cauti, fara sa modifici nimic, o sintaxa asemanatoare cu cea din imaginea mea.

Sintaxa RSS

Mai departe, daca nu gasesti ceva asemanator chiar acolo inseamna ca poate fi in alta parte, pentru ca wordpress este simplu, insa sunt zeci de fisiere care fac diverse legaturi intre ele prin alte zeci de fisiere care se unesc printr-un singur fisier, de-aia-i greu wordpress! Logic si cu sens, nu?

Daca o sintaxa dinaia faina ca a mea este situata in alt fisier si nu vrei sa strici tot eu zic sa te adresezi unui specialist in dinastea imbarligate, daca tu ai deja un buton implicit pe tema aleasa de tine ar trebui sa functioneze la fel ca la mine. Daca nu functioneaza, eu zic sa-mi dai un telefon, nu aifone, ca am, poate mai bine un email, ca e mai ieftin. Asa-i ca-i distractiv sa bloguiesti pe wordpress? Glumesc, chiar e simplu, daca stii ce faci. Succes.

Ce mai poţi să spui?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre Urieş

Blogger, web designer, fotograf. Pasionat de fotografie, filme, calculatoare. Călătoresc cât de mult pot. Scriu şi citesc cu plăcere. Cea mai citită revistă: PhotoMagazine. Cel mai vizionat film: Gladiator (2000). Fotograful preferat: Andrzej Dragan. Aşteptări de la viaţă: n-am, prefer să mă aştepte ea.