Cum sa postezi comentarii pe blog, iata cea mai simpla chestiune care se poate face pe un blog. Cu toate acestea foarte multe persoane care ma citesc mi-au spus ca nu stiu cum sa comenteze. Comentariile, fie ele de bun sau prost gust iti spun ceva. Cand activam in domeniul vanzarilor de asigurari de viata eram bucuros cand un client emitea comentarii si obiectii. Dar despre acest subiect vom vorbi intr-un articol care este un fel de prefata la o carte despre Cum sa tratezi obiectiile clientilor?
M-am hotarat sa scriu acest articol-tutorial pentru ca vreau sa stie orice cititor ce si cum poate face pe acest blog. Voi incepe cu cateva explicatii privitoare la postarea de comentarii.
E simplu, citesti articolul, in timp ce faci asta ajungi aproape de subsolul paginii, unde, vei gasi in ordinea asta urmatoarele: Alte articole, butoanele de Like si Send pentru a ma raspandi pe Facebook in toate cele patru zari ale lumii, butoanele care au ca si indemn cuvantul “Sharuieste-ma”, urmeaza un rand care incepe cu Tags si in final apare uluitoarea intrebare care te impinge la pacate, adica la comentarii, “Deci, ce mai poti sa spui?”.
In formularul care te pofteste sa spui ce mai ai de spus trebuie scris in mod obligatoriu numele si adresa de email, daca nu faci asta vei primi un mesaj in limba engleza care iti va spune ceva de genul: tu nu intelegi ca este obligatoriu sa scri un nume si o adresa de email?
Odata inteles si mesajul de eroare nu iti mai ramane decat sa faci ceea ce trebuie si sa postezi odata comentariul. Retine, un text cu rol de comment nu este obligatoriu, dar daca tot citesti articolul acesta pana la capat inseamna ca nu ti-ai propus sa pierzi vremea citind tutoriale despre comentarii.
Ne indreptam vertiginos spre happy end. Dupa ce ti-ai postat parerea, toate sunt bune si frumoase, mai ramane sa primesti feedback. In felul acesta reusim sa comunicam, sa purtam dialoguri si chiar sa socializam.
Metoda este simpla atunci cand este pusa in practica, mai greu este sa o detaliezi. Dar stiu ca am cititori inteligenti si ca nu trebuie sa fac desene in te miri ce programe sofisticate ca sa fiu inteles. De fapt, si eu am invatat gresind, revenind, incercand si iar incercand. Succesul este parte a esecului. Asa ca nu te astepta sa fii destept din prima. Nimanui de pe planeta asta nu i-a iesit schema asta.
A doua chestiune, nu intrerupe o discutie, adica daca ai inceput ceva asigura-te ca si sfarsesti acel lucru. Cu alte cuvinte nu prea poti posta un comentariu stupid dupa care sa te astepti ca cineva sa fie atat de uluit incat sa bata din palme o saptamana intreaga. Fii indulgent si deschis la minte.
A treia chestiune, pe partea dreapta a blogului gasesti un titlu, intotdeauna la sfarsitul a tot ce inseamna categorii, sponsori, taguri, bloguri urmarite, care iti spune asta: “Aboneaza-te la articole”. Nu trebuie neaparat sa faci asta, insa daca vrei sa fii la curent cu ce debitez eu pe aici atunci trebuie sa urmezi alte instructiuni. Simple, ca si viata pe care o traim. Respectiv nu trebuie decat sa citesti ce scrie acolo (e scris in romaneste, ca romani am fost si romani vom fi, parca asa spunea o vorba), si ca sa fiu util pana la capat reproduc aici ce scrie acolo: “Adauga adresa ta de e-mail pentru a te abona la acest blog si pentru a primi notificari de postari noi prin e-mail”.
Asta este tot. Un sfat: nu comenta daca nu ai nimic de spus, nu citi daca esti multumit de tine, nu mai carcoti daca tu sti doar ce se intampla in casa ta, nu mai ranji cand cineva are o parere – anonimatul nu se pune. In final mai am un sfat: cartile de vizita sunt si au fost facute sa incite si atat, vrei sa citesti ce scriu sau nu? Tu intelegi ce spun eu aici?
Ce mai poţi să spui?