13 iul. 2016
  |   3 Comentarii

De ce nu-i bine să te iei la trântă cu gura lumii

Unii sunt atât de preocupați de ce spune gura lumii încât ajung să nu-și mai trăiască propriile scopuri, planuri, țeluri, ajung chiar să trăiască viața altora. Viața lor nu mai contează. Și asta pentru că au ales ca zi de zi, oră de oră, să asculte doar ce spune gura lumii.

Prietene, hai să-ți spun un secret. Gura lumii e rea, spurcată, duhnește a măsele stricate, turuie mult prost și fără rost, îți vrea doar răul, nu se oprește niciodată și nu poată fi închisă nici dacă torni în ea tot betonul din lume. Poți s-o înjuri cât vrei, de dimineață până seara, că tot degeaba. Gura lumii îi un hău care nu are fund.

Ce zice gura lumii despre tine? Dar de ce ți-ar păsa ție de gura lumii? Chiar așa, de ce?! Fă-ți planuri mărețe și mai ales fă-ți curaj să te doară la fix 250 de kilometri de gura lumii. Nu poți să mulțumești pe toată lumea. Și până la urmă de ce te-ai strădui să mulțumești lumea? Nici gura lumii nu va fi mulțumită și nici tu. Și-atunci? Care-i ideea?

Eliberează-te de cutuma numită ”Gura Lumii”. Fii tu însăți, fă ce-ți place, nu te mai gândi la ce-o să zică lumea. Vrei să te îmbraci extravagant, te simți bine așa, păi atunci dă-i bătaie, las-o dracu pe gura lumii. Vrei să umbli desculț prin ploaie, ai chef să ieși la plimbare la ora două noaptea, vrei să citești poezii pe stradă cu voce tare, n-ai chef să răspunzi la telefon? Și ce te oprește să faci toate astea? Gura lumii? Poftim?!

Descoperă-te, explorează lumea, nu asculta de gura ei, părerile tale sunt mult mai importante decât gura lumii. Înarmează-te cu multă curiozitate și fă-te tu auzit, ai curajul să ridici capul și tonul, ai curajul să spui exact ce gândești. Uneori falsa modestie și cumințenia vine din sentimentul că îți este teamă de proasta gură a lumii.

Lasă babele și moșii să-și pună întrebarea ”Ce-o să zică lumea?”. Ce-o să zică, pe dracu o să zică. Mie nu-mi pasă de gura lumii, mă doare fix în cot de ea. Și nici nu încerc să i-o astup.

3 Răspunsuri la De ce nu-i bine să te iei la trântă cu gura lumii

  • milarez spune:

    nu sunt un phsiholog si nici nu am pretentia sa fiu , dar dupa 20 de ani de reletii cu un public larg pot spune ca am o anumita parere cu privire la subiect
    eu cred ca in fiecare din noi exista idei preconcepute , inradacinate pe care cu greu se poate renunta la ele. Cum am ajuns asa este alta poveste si eu cred ca totul incepe inca din momentul cand suntem copii . Incepem din momentul in care ne nastem si suntem imbrati in rosu si roz daca suntem fetitze sau albastru sau gri daca suntem baieti . apoi continuam in momentul in plecam la plimbare cu parintii si ni se striga pe tot drumul sa nu alergam , sa nu tipam sa nu ne bagam in balti sau sa nu punem mana pe ceva……mereu se aud si in zi de azi pe strada nu fa aia , nu fa cealalta….
    Putem sa continuam cu etapa cand suntem scolari , cand nu poti vorbii neintrebat , sau daca nu stii esti facut de rusine fata de ceilati , sau daca observi o greseala la un profesor in loc sa fi laudat pt spiritul de observatie esti pus la zid cu o replica de genul ,, daca esti asa de destept vino la tabla si preda tu,, …..De ce sa nu continuam cu o alta etapa din veata , cea de om matur , cand te angajezi fie la privat sau la stat , unde daca esti pe un post mai marunt si incerci sa vii cu idei fie bune sau rele esti dat la o parte , fiinca ei , sefii , stiu ei mai bine ce si cum trebuie facuta treaba.
    Spui ca daca vrei sa reciti o poezie in public in gura mare sa o faci….hmmm , …o mare problema pt marea majoritate
    Iti aduci aminte de episodul in care un cosilier sau angajat al primariei , cred ca este vorba de zgambau , din motive stiute de el s,a legat cu lanturi la primarie?, nu comentez daca motivele erau intemeiate sau neintemeiate , dar daca iti aduci aminte s,a petrecut in perioada zilelor orasului sau ceva festivaluri , erau tinute in centru vechi , si mii de persoane care au trecut pe acolo l,au vazut . Toti cei din jurul meu zicea ca este nebun , si eu , la fel am gandit , aia a fost prima impresie .
    Cred ca mereu vom avea o frica sa nu fim catalagati nebuni , saraci, hoti ….etc etc
    am expus mai sus cateva din sutele de motive care ne face sa fim mereu atenti la ce zice lumea din jur , si cred ca nu vom scapa prea repede de aceste metehne daca pot spune asa

    • Tu ai mare dreptate. Și desigur că și eu mă mai alătur câteodată la gura lumii. Influența celor din jur își spune cuvântul și în cazul meu. Dar încerc totuși să-mi impun niște reguli interioare.

  • milarez spune:

    am atatea povesti legate de acest subiect ,,dar ce va spune lumea,,….pfff , ar putea sa fie facut un serial intreg…..:))))
    nush cand si daca vreodata vom scapa de asa ceva, poate peste 3-4 generatii poate mai mult….nush

Ce mai poţi să spui?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre Urieş

Blogger, web designer, fotograf. Pasionat de fotografie, filme, calculatoare. Călătoresc cât de mult pot. Scriu şi citesc cu plăcere. Cea mai citită revistă: PhotoMagazine. Cel mai vizionat film: Gladiator (2000). Fotograful preferat: Andrzej Dragan. Aşteptări de la viaţă: n-am, prefer să mă aştepte ea.