3 mai 2017
  |   4 Comentarii

De ce să folosești vaselină pentru rănile animalului tău de companie?

Pentru că vaselina e bună la toate, aproape la toate. Vaselina a fost brevetată undeva pe la 1878 de către englezul Roberto Chesebrough. Ea este bună în tehnică, sport, sănătate și, spun unii, în pat. Am un ciobănesc german în vârstă de circa 4 ani. Se știe că această rasă de câine este destul de sensibilă dar și extrem de activă, fapt care, inevitabil, duce mai mereu la apariția unor diverse răni pe piele.

N-am știut că vaselina are atâtea întrebuințări până la momentul în care Cezar, ciobănescul meu, a făcut o eczemă pe crupă, deasupra cozii. Habar n-am de la ce, că nici veterinarul nu a știut ce să zică mai exact. Probabil vreo insectă, un purice, ceva de prin iarbă, l-a mușcat și, din cauza mâncărimii, s-a scărpinat până s-a instalat o rană care a degenerat într-o urâtă eczemă. Nu mai am fotografiile pe care le-am făcut atunci, dar o să vă spun cum am procedat, poate pățește cineva la fel și are nevoie de o părere avizată, de un sfat.

Așadar, rană, probleme, mâncărimi. Părul din zona plăgii cu pricina a început să se rărească. M-am speriat, oarecum. Veterinarul a încercat să mă liniștească spunându-mi că nu e nimic grav. Într-un fel l-am crezut pentru că am încredere în părerile lui. Cezar a fost tuns în zona rănii, dat cu Albastru de Metilen, și injectat cu antibiotic și antiinflamator.

Mai apoi, am observat că rana se retrăgea foarte lent, iar părul din zonă parcă nu mai creștea. La vremea aceea mergeam la dresaj cu ciobănescul aproape în fiecare zi. Instructorul nostru a observat problema lui Cezar și a întrebat ce s-a întâmplat. După ce i-am povestit cu lux de amănunte acesta mi-a dat un sfat scurt care pe moment m-a uimit, dă-l cu vaselină, o să se vindece foarte repede și-o să-i crească părul la loc într-un timp uimitor de scurt, mi-a spus el. Niște țigani m-au învățat și pe mine metoda asta, mi-a mai spus instructorul. Chiar așa, mi-am zis?

Ca să mă conving, m-am dus la un țigan mai bătrân și l-am poftit să-mi spună dacă varianta vaselină pe răni e adevărată.

  • Mă, mi-o zis țiganul, eu îți spun că e cea mai tare. Bunicii mei, care erau nomazi și umblau toată ziua cu căruțele și să mutau dintr-un loc în altul, ungeau rănile cailor și câinilor cu vaselină, ei nu apelau la veterinar decât atunci când era vorba de ceva foarte grav. În rest, ungeau roțile de la căruță și rănile animalelor numai cu vaselină. Dar ai grijă, să fie vaselină crudă, să nu fie folosită, și dacă se poate să fie roșie.
  • Mă, țâgane, tu chiar vorbești serios?
  • Să mă trăsnească dacă te mint, se jura omul! Încearcă, și dacă n-o fi bine să nu-mi spui mie țâgan, mâncați-aș!
  • Bine, mă, dacă zici tu! Dacă pățește ceva câinele meu mai vezi ajutor de la mine fix din cur, dar dacă are efect și se vindecă cum trebuie ai o juma de ceva de la mine.
  • Cu încredere, aștept să dai jumătatea, să fie un rom, bine?

Am făcut rost de vaselină roșie, calitate înaltă și roșie. I-am uns rana lui Cezar și am așteptat. Eczema a dispărut foarte repede, iar părul a crescut astfel încât nici eu nu mai știam dacă a existat vreodată acolo o rană.

Acum, pentru că a ”capturat” niște căpușe și s-a iritat puțin de la împunsătura acelor lighioane, m-am gândit să-l dau pe Cezar din nou cu vaselină. L-am dus la veterinar, i-am scos căpușele, l-am injectat cu antibiotic și, mai apoi, l-am dat și cu vaselină să se vindece locul mai repede.

Vaselină crudă, roșie

Locul unde s-a instalat rana în urma atacului căpușelor, patru la număr

Eu zic să încerci, vaselina chiar e bună în toate. Și eu am făcut o iritație pe piele cândva și mă tot dădeam cu cremă de gălbenele. Mă mânca de îmi venea să rup carnea. M-am dat cu vaselină și mâncărimea a dispărut, iar rana s-a vindecat lăsând în urma ei o piele curată și normală. Merită să încerci.

4 Răspunsuri la De ce să folosești vaselină pentru rănile animalului tău de companie?

Ce mai poţi să spui?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre Urieş

Blogger, web designer, fotograf. Pasionat de fotografie, filme, calculatoare. Călătoresc cât de mult pot. Scriu şi citesc cu plăcere. Cea mai citită revistă: PhotoMagazine. Cel mai vizionat film: Gladiator (2000). Fotograful preferat: Andrzej Dragan. Aşteptări de la viaţă: n-am, prefer să mă aştepte ea.