4 mai 2017
  |   Nu sunt Comentarii

Ghid de dat pe spate prieteni, rude, parteneri de afaceri, iubit, iubita

O bună prietenă mi-a spus zilele trecute că a fost invitată de sora ei să-și petreacă câteva zile în Canada.  O soră și-un cumnat de treabă are prietena mea, nu-i așa (dacă știți o soră liberă în Canada vă rog să-mi dați de știre, e bun și-un frate)? Și tot sora asta bună a prietenei mele, atunci când a sunat și a lansat invitația, a întrebat: soro, ți-ar plăcea să mergi la concertul Queen & Adam Lambert, din 18 iulie, pe Air Canada Centre?

Ce întrebare?! Când e vorba de chestii de genul ăsta nu pui frate, soră, întrebări de genu’ ăsta. Doar spui, ți-am luat bilet la concertul Queen. Gata, suficient. Tu te prinzi repede despre ce este vorba și spui sec, bine, soro!

În fine, povestea asta nu-i despre prietena mea bună și sora ei din Canada și concertul lui Queen și Adam Lambert, dar am vrut, ca și introducere, să-ți arăt cam cum se face atunci când vrei să fii gazdă bună și să-ți dai pe spate, neamurile, prietenii, partenerii de afaceri, atunci când aceștia se autoinvită în România sau atunci când te mănâncă în cur și-i inviți chiar tu.

Așadar, m-am gândit să-ți ofer un Ghid de dat pe spate, un traseu, o mostră de concediu pentru cei care te vizitează pe tine și, implicit, pe Românica  noastră. Nu, stai, nu te tura, nu am zis că tu ești prost/proastă, vreau doar să te ajut. E doar o cale, un model, tu dacă vrei îl urmezi, dacă nu vrei mă dai dracului sau vreunui sfânt anume și gata. Hai, nu-i chiar așa de greu de înțeles!

Și acum, presupunând că m-am făcut înțeles și pe limba ta să trecem la creionat imaginativ trasee, acțiuni și potențiale experiențe.

  • Vrei cina cea de taină în variantă italiană, deoarece ai o iubită italiancă, din nordul Italiei, cucerită pe sentimente punct ro sau de pe schela pe care munceai anul trecut în Italia? Ai mâncat vreodată trattoria pizza? Nu? Păi ce fel de om ești tu?! La prima pizza caști ochii mari și simți cum pantalonii tăi capătă altă culoare de la ketchup, la a doua îi închizi de plăcere, la a treia începi să bați din picioare și să spui cu gura plină că o vrei și pe a patra, iar la a cincea belești niște ochi la nota de plată care parcă spun că mai bine ai vrea să speli vasele decât să plătești consumația. Deci, dacă vrei romantism, taină, sentiment de palat și mai ales atmosferă de dat pe spate o iubită din Sicilia, îți recomand Buongiorno Lido, e foarte aproape de Ateneul Român. Bănuiesc că ai auzit și tu de Ateneul Român!
  • Dacă îți vine în vizită partenerul de afaceri din America îți recomand să te gândești la o ofertă de bucate cât mai urbană, lasă rusticul, adică pâine cu pită goală prăjită pe flacăra de la aragaz. Dacă ai bani și te ține buzunarul (ar trebui să te țină, la dracu’, doar ai partener de afaceri din America) îl iei pe om și-l duci la Restaurantul City Grill din Primăverii. Acolo o să poți să impresionezi prin artă urbană în materie de gastronomie românească (desigur, mai mult de București, dar e bine și așa, că doar la București îl primești pe american, nu-i așa?).
  • Nu prea ai bani sau ești într-un impas financiar, dar îți vin neamurile din Londra. Păi, e simplu. La Londra se mănâncă repede, ieftin, mult, prost și fără rost. Îți ofer eu soluția salvatoare. Spui doar atât. Sunteți toți? Bine, mă bucur ( pe dracu’, zici tu, numa’ spune-o în gând), mâine vă duc într-un loc unde mâncați bine și ieftin. Și îi duci la City Cafe Charles de Gaulle, din Piața Charles de Gaulle, nr. 15. Numa’ ai grijă că sâmbăta și duminica e închis, să nu încurci socotelile și să te faci de râs.
  • Îți vin prietenii din Spania, ei sunt mai pretențioși, și vrei să îi introduci așa, cumva, într-o atmosferă care să-i facă să se simtă ca acasă. Perfect. E simplu, frățiuer, soro. Îi iei, într-una din serile în care nu vor să meargă la vreun concert sau spectacol de teatru, și-i duci în Herăstrău, la Restaurantul Pescăruș. Acolo totul se face în tihnă. Prima dată îți obosești musafirii, adică îi plimbi și le vorbești de neajunsurile tale din România. Mai apoi, o dansezi pe nevasta prietenului tău, fără pipăieli, desigur, că doar nu v-ați dus singuri acolo. Iar după toate astea și multe altele, treci la cheltuit bani. Și dacă tot vrei s-o faci, îți recomand să le bagi pe gât rețeta Lejer de Vară/Easy Summer, presupunând că-i vară, că iarna nu prea ai ce face în Herăstrău! Numa’ vezi că lejerul ăsta de vară e pentru vegani (ești greu de cap, vegetarieni), adică are niște hummus din fasole albă, cremă de ardei copți pe plită, legume proaspete și chili marinat, sos Pesto și baghetă crocantă, și costă, la momentul în care scriu io, 33 de lei. Dacă vor cărnării, recomandă-le burgerul de Herăstrău. Nu se vor sătura, dar vor rămâne cu dorința de a mai mânca ceva când vor ajunge acasă, adică la tine, așa că ai grijă ce meniu pregătești și acasă, prietene!
  • În fine, ai oaspeți care se gândesc toată ziua doar la bere și la chefuit? Păi, i-ai , frate, și du-i la Hanu’ Berarilor (Casa Elena Lupescu), Pache Protopopescu, nr. 51. Acolo, musafirii tăi își pot face de cap până când îi ia durerile de cap (pregătește pentru a doua zi niște aspirină și zamă de varză, e bun pentru beții și feciorești și sucul de grapefruit).

Să-ți fie de bine. Dacă ai propuneri pentru îmbunătățirea acestui ghid de dat pe spate te aștept la comentarii. Nu bea și nu mânca înainte să te exprimi, ca la donat sânge.

Disclaimer: Acesta nu este un articol neplătit, sărac și fără mumă, ca celelalte, dar nici nu este unul bogat, că întotdeauna bogații se cred prea săraci și săracii se cred prea bogați ca să fie săraci. Personajele sunt de pe altă planetă, dar toate locațiile sunt reale. Așa că mare grijă cum îți tratezi musafirii și cum te enjoy! Baftă și miracole.

P.S. Era să uit. Și după ce îți ghiftuiești bine musafirii, îi sui în mașină și-i duci la mormântul lu’ Arsenie Boca, chiar dacă au mai fost, că, mai nou, se știe, există o vorbă care circulă tot mai des prin popor: ai fost la mormântul lui Arsenie Boca? N-ai fost? Păi atunci ai fost degeaba în concediu, nu contează că ai fost la Trattoria Buongiorno, în Palma de Mallorca sau pe insula Corfu.

Ce mai poţi să spui?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre Urieş

Blogger, web designer, fotograf. Pasionat de fotografie, filme, calculatoare. Călătoresc cât de mult pot. Scriu şi citesc cu plăcere. Cea mai citită revistă: PhotoMagazine. Cel mai vizionat film: Gladiator (2000). Fotograful preferat: Andrzej Dragan. Aşteptări de la viaţă: n-am, prefer să mă aştepte ea.