24 iul. 2013
  |   Nu sunt Comentarii

Ghid practic de web design de calitate

Web design simplu si de calitate, regula de aur in ceea ce priveste mediul online. Ai sau vrei sa ai un blog, iti doresti un mic website de cateva pagini pentru a transmite ceva sau a prezenta o afacere, nu te pricepi la coduri html, php, ajax si alte bazaconii de genul asta. Pai si ce faci? Ai doua variante: ori ma platesti pe mine sa-ti construiesc ceea ce doresti, ori pleci la drum singur. Daca ai ales sa te aventurezi singur da-mi voie sa-ti arat cativa pasi importanti. Nu te costa nimic, doar citeste.

Nu-ti voi dezvalui aici toate secretele din web design, pentru ca sunt multe si nici nu le stiu chiar pe toate, deci si eu mai intreb pe altii cand apar provocari pe care vreau sa le iau in piept. Sa luam pe rand regulile pe care eu le cred ca fiind cele mai importante atunci cand vrei sa construiesti un blog, spre exemplu, fara asistenta unei persoane cu experienta. Inainte de toate spun ca eu personal chiar incurajez incepatorii sa exerseze singuri, insa am observat foarte multe greseli care creeaza probleme vizibile neluate in seama, mai ales in blogosfera. Haidem sa plecam la drum.

Voi lua ca si exemplu crearea unui blog, pentru ca sunt foarte multi bloggeri in mediul online si tabara acestora continua sa creasca de la o zi la alta.

Hosting gratis sau platit?

TemplateDaca vrei un blog cu care doar sa te dai mare, pe care sa scrii orice bazaconie iti trece prin cap, chiar daca nu sti cu ce se mananca si nici nu vrei sa platesti pentru asta, atunci alege hosting gratuit, adica WordPress, Blogspot sau viitoarea platforma Ghost. Poti alege si altceva, dar acestea sunt cele mai populare si mai performante, iar dintre acestea eu recomand wordpress, pentru ca iti ofera mai multe optiuni. Daca doresti insa un blog pe care sa poti posta si filmulete de pe youtube atunci alege blogspot, pentru ca dincolo nu poti face acest lucru decat daca platesti. Platforma gratuita pentru blog este buna si in cazul in care doresti sa ai un jurnal secret, desi partea asta cu online privat eu nu prea o inghit, e o galusca prea mare pentru omuletul meu.

Daca esti cineva care scrie si stie sa scrie, orice, articole, poezie, satira, repet, orice, si vrei sa iti faci simtita prezenta online, atunci uita tot ce este gratuit. De ce? Pai sa-ti explic. Daca alegi wordpress, in cazul hosting-ului gratuit, vei avea o adresa de genul www.numeletau.wordpress.com, asta inseamna ca tot ce vei scrie acolo practic nu-ti apartine, oricand administratorii platformei pot sa-ti inchida contul, pe motiv ca ceva nu le-a convenit la tine sau la blog. Continutul probabil ti-l recapeti, insa vizitatorii tai nu te vor mai gasi. Alti nervi, timp si stres, alta distractie.

Concluzia, vrei ceva serios, vrei sa fi proprietar in totalitate? Atunci plateste, e mai sigur, in plus si motoarele de cautare te vor baga in seama altfel.

Fiecare detaliu conteaza

  1. Continut de calitate, original, fara copy-paste, subiecte atractive, utile, fara exces de cuvinte cheie, fraze subliniate, ingrosate etc. Si aici este valabila zicala “Ce-i prea mult strica”. Uite aici un exemplu de urmat.
  2. Nu utiliza imagini animate in exces, fara pagini flash care te invita sa dai click pentru a intra pe blog, fara alte elemente animate inutile, care nu fac decat sa ingreuneze navigarea pe blog, indiferent ca este gratuit sau platit. Fotografiile utilizate sa aiba trecuta sursa de unde au fost luate si sa aiba o rezolutie cat mai mica, pentru a evita incarcarea greoaie a lor, 450×600 este ideal.
  3. Daca expui reclame evita abordarea bannerelor mari in exces, apeleaza mai bine la linkuri si la formatele iframe, adica mai bine sa ai mai multe coduri decat mai multe imagini incarcate direct in baza de date a blogului.
  4. Ofera un meniu de navigare simplu, astfel incat chiar si un copil sa stie sa umble pe acolo, daca abordezi chestii derulante, complicate, care te fac sa uiti de ce naiba te afli acolo, vizitatorii vor fugi repede, pentru ca vor constata ca totul este prea complicat pentru timpul lor din ce in ce mai scurt.
  5. Daca expui publicitate de la google adsense (am vazut multe bloguri care practica asta), citeste politica lor si nu pune texte prin care sa spui ceva de genul: “daca iti place, da click” sau “da click si vezi ce iti ofer”. Cand vei fi descoperit, google te va avertiza ca incalci politica si ca este posibil sa te sanctioneze. Ce inseamna sanctionare? Inchiderea contului adsense sau aruncarea blogului tau in pagina 500 in rezultatele din motorul de cautare… Nu te mai gaseste nimeni, te asigur.
  6. Raman la publicitatea de la google si spun: daca vrei sa expui anunturi de la adsense atunci nu scrie articole in care sa folosesti termeni discriminatorii, trebuie sa fii cat mai decent. Ti-o spun din experienta.
  7. Fa in asa fel incat vizitatorul sa stie clar ca este pe o postare, pe o pagina sau pe o reclama. Nu cauta solutii sa duci in eroare pe cei ce te viziteaza pentru ca in momentul in care isi vor da seama de asta vor parasi nava imediat.
  8. Nu folosi muzica care porneste singura in momentul in care se ajunge pe blogul tau, este enervant si chiar deranjant. Daca folosesti muzica pentru fiecare postare din nou blogul tau va avea de suferit la capitolul miscare. Odata ce paginile se incarca greu, nu din cauza calculatorului celui ce te viziteaza, iti garantez ca traficul tau va scadea pe zi ce trece. Daca eu merg pe blogul tau si vreau sa citesc articole si chiar sa imi spun parerea nu vreau sa fiu deranjat de muzica aleasa de tine, o am pe a mea, care poate imparte deja decibeli in timpanele mele.
  9. Daca rulezi pe wordpress apeleaza la plugin-uri. Recomand in mod imperativ pe cele care iti reimprospateaza baza de date, micsoreaza fotografiile, elimina tot ce este revizuit sau revizitat de admin, te ajuta sa optimizezi blogul pentru motoarele de cautare.
  10. Etichete cat mai putine (tag-uri). Nu-s bune, crede-ma. Daca ai blog doar de distractie de ce le pui? Vad pe foarte multe bloguri, la final de articol, cate 15, 20 de etichete. Proprietarul stie ceva despre optimizarea paginilor web, insa ceea ce stie este pe jumatate gresit. Observa ca articolele mele sunt insotite de maxim 5 taguri.
  11. Vrei banner deasupra paginii? De ce? Daca iti gasesti mai multe raspunsuri logice atunci fa-ti unul, daca nu las-o balta.
  12. Nu apela la tot felul de script-uri gratuite care iti arata cati vizitatori ai pe blog intr-un moment anume, care iti afiseaza page rank-ul sau care precizeaza ca esti partener nemaipomenit cu diversi, nu ajuta la nimic, crede-ma. Cumpatarea si la acest capitol este recomandata si de mine. Eu nu cred povestile celor de la Flag Counter, de exemplu.
  13. La sectiunea de comentarii ofera toate posibilitatile pe care le ai la dispozitie. Spre exemplu, citesc constant bloguri unde nu comentez, desi as vrea, pentru ca nu am optiunea nume si link. In plus, recomand functia primul comentariu aprobat, urmatoarele libere.
  14. Foloseste un plugin sau umbla la cod daca te pricepi pentru a prezenta doar primele fraze ale articolului, daca apar pagini care se deruleaza in jos fara sfarsit, prezentand articole care nu se mai termina totul devine plictisitor, vizitatorii vor parasi din nou nava ta. Uite un exemplu de blog care parca nu are sfarsit: blog interminabil.
  15. Textele trebuie ordonate astfel incat sa poata fi citite cat mai usor. Paragrafele care nu se mai termina, fara pauze intre ele, sunt obositoare si greu de parcurs pana la capat. In plus iti recomand sa utilizezi subtitluri sugestive, care ii ofera vizitatorului o scurta idee despre ce ar urma sa citeasca mai departe.

Daca ai decis sa utilizezi platforma wordpress te avertizez ca aceasta iti ofera multiple optiuni, insa daca doresti sa umbli la cod te sfatuiesc sa nu o faci decat dupa ce vei fi sigur/a ca stii ce faci.

Mai exista si Joomla, care are o interfata foarte simpla si intuitiva si nu necesita modificari directe asupra codului decat in cazuri speciale. Dar repet, inainte de toate studiaza. Sau ma poti contacta pe mine, te voi ajuta, gratis sau contra cost.

Cand alegi o tema pentru wordpress spre exemplu, in varianta free, asigura-te ca iti pune la dispozitie functiile pe care le doresti initial, altfel va trebui sa apelezi la forma platita. Daca vrei o tema cu foarte multe optiuni din nou te invit sa ma contactezi, o putem face impreuna sa arate si sa fie exact cum iti doresti.

Un blog trebuie sa se incarce usor, sa nu te enerveze cu reclamele, sa aiba optiuni de a alege cum sa comentezi, sa nu te invadeze cu flash-uri, sa fie vizibil in primul rand continutul, sa nu te deruteze prin culorile excesive. Cu alte cuvinte iti recomand un blog simplu. Nu te concentra pe fundaluri inflorate, pe casete luminoase sau alte prostii de genul acesta. Un blog trebuie sa ofere continut de calitate, atat.

Ce mai poţi să spui?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre Urieş

Blogger, web designer, fotograf. Pasionat de fotografie, filme, calculatoare. Călătoresc cât de mult pot. Scriu şi citesc cu plăcere. Cea mai citită revistă: PhotoMagazine. Cel mai vizionat film: Gladiator (2000). Fotograful preferat: Andrzej Dragan. Aşteptări de la viaţă: n-am, prefer să mă aştepte ea.