În seara asta am ieșit cu un prieten. La un ceai. Ningea prea frumos afară ca să stau în casă. Am scris ceva despre cititul la copii și apoi m-am hotărât să ies puțin la aer. Stând la taclale cu amicul meu nu știu cum s-a făcut că am ajuns să discutăm despre datul obiectelor sub formă de împrumut. Discutând, mi-am dat seama că vorbeam despre o treabă destul de serioasă. Venind spre casă, zâmbeam gândindu-mă la discuția avută cu amicul meu. Pe drum, m-am gândit că n-ar fi rău să-mi fac o supă de tăiței. Intrat în casă, mi-am tocmit repede o supă instant cu gust de pui și, mai apoi, sorbind din ea, m-am decis să scriu acest ghid practic despre cum și când să-ți dai obiectele cu împrumut.
Varianta proastă: împrumuți oricui, oricând, când ești treaz, lucid și cu gândurile la dracu în praznic.
Dacă te lași înduplecat în astfel de momente, mai târziu, o să ți-o sugi singur. În cazul ăsta există marele risc ca pretenul să se facă că o uitat că i-ai dat mașina de găurit doar pentru 3 zile. Tu o să te iei cu treburile și o să uiți și tu. N-o să-ți trebuiască scula aia poate luni de zile. Iar când o să ai nevoie de ea o să constați că n-o mai ai. O să stai și-o să te întrebi, oare cui i-am dat-o? Memoria nu te va ajuta. O să întrebi în stânga și-n dreapta, băh, cu-i i-am dat mașina de găurit, că am nevoie de ea? Toată lumea o să-ți zică să mai cauți, că poate ai uitat unde ai pus-o. O să te lași păgubaș. Asta e, du-te la magazin și ia-ți altă sculă.
Varianta aproape proastă: împrumuți, notându-ți pe-o bucată de hârtie, că i-ai împrumutat lui Cutărescu o șurubelniță în cruce.
Zici, hai că ți-o dau, băi, Cutărescule, numa` să mi-o aduci mâine, că poate îmi trebuie. Pleacă omul fericit că are sculă și că își poate face treaba. Tu, cauți după hârtie și pix prin ghiozdanul lui Gigel. Rupi un colț de filă dintr-un caiet și îți notezi, i-am dat lui Cutărescu o șurubelniță în cruce. Împăturești bucata de hârtie și ți-o bagi în buzunarul de la pantaloni. Vreme vine, vreme trece. Cutărescu uită de tine, de șurubelniță. Mă rog, se face că uită. E prea bună șurubelnița ta și el oricum nu își permite așa ceva. Tu te iei cu viața și uiți și tu. Trece o lună. Mai trec șapte. Îți trebuie o șurubelniță în cruce. Și te apuci să cotrobăi prin trusa de scule după cea mai bună. Nexam. Nu e. Stai și cugeți. Nimic. Memoria nu ți-l aduce pe Cutărescu în prim plan nicicum. Ai uitat și de bilețel (pe care l-o aruncat nevasta când ți-o spălat pantalonii) și tocmai te-ai decis să uiți și de cea mai bună șurubelniță a ta. I-ai pus cruce. Urmează să dai ceva de pomană. Poate o șurubelniță în cruce mai proastă? Asta e. Poate tura viitoare o să fii mai atent.
Varianta ideală: împrumuți doar atunci când ești beat.
Dacă vine un preten la tine și-ți cere un obiect, o sculă, o carte, un băț de pescuit, sub formă de împrumut și tu nu te simți suficient de beat îi spui să vină peste o oră. Timp suficient să te îmbeți suficient de tare astfel încât să fii în starea perfectă pentru a da ceva cu împrumut. Când se întoarce omul, îi dai o lumânare, un colac și obiectul pe care îl vrea împrumutat. Apoi îi spui sec și cu un rânjet de zile mari: prietene, ți-am dat și supliment, ca să ai cu ce să faci parastasul de 6 luni.
Deci, în concluzie. Obiectele împrumutate aiurea cam au returul sub semnul întrebării. Dacă ai tot dat câte ceva și constați că ți-o tot sugi singur, fă ”cadouri” sub formă de împrumut doar de ziua celui care cere sau doar atunci când ești beat, caz în care nu uita lumânarea și colacul pentru pomană sau parastas. Hai, împrumuturi bune să ai!
Ce mai poţi să spui?