16 feb. 2013
  |   Nu sunt Comentarii

Interviu: Dan Bera – nascut acolo unde se naste fierul

Uries: Pe coperta cronologiei tale de pe Facebook am vazut ca ai postat o fotografie pe care apare urmatoarea expresie: NATUS IBI UBI FERRUM NASCITUR. Vrei sa-mi traduci?
Dan Bera: Acel text spune asta: “Nascut acolo unde se naste fierul”. Practic este o readaptare pentru Hunedoara dupa o inscriptie straveche care facea referire la Ghelari, localitatea unde se afla unul dintre cele mai vechi furnale din lume, acesta fiind pe lista celor care au produs fonta pentru vestitul turn Eiffel din Paris.

U: Te rog sa te descri singur in doua propozitii care sa formeze o fraza perfecta pentru admiratorii tai.
DB: Nu stiu daca am admiratori, cred ca sunt un om simplu, iar atunci cand imi propun ceva perseverez, indiferent cate dificultati imi ies in cale.

U: Stiu ca de profesie esti farmacist. Ti-ai dorit singur sa faci asta sau ai ales aceasta meserie pentru ca parintii tai ti-au impus-o?
DB: Sunt asistent farmacist si pot spune ca practic aceasta meserie cu placere, mi se potriveste, sunt un tip rabdator. Imi place sa interactionez cu oamenii, sa-i ajut, iar cand imi si multumesc pentru indicatiile mele simt satisfactie si multumire de sine. Parintii m-au ajutat si incurajat, insa nu mi-au impus niciodata ce sa fac.

U: Iti mai amintesti ce-ai facut prima data cand te-ai dus la scoala in clasa intai?
DB: Da, imi aduc aminte cu placere ca in prima zi de scoala doamna invatatoare Busui ne-a pus sa desenam ceva, orice, iar eu am desenat o casa imprejmuita de un gard langa care era un cowboy, desene primite inapoi la terminarea primelor opt clase si pe care le pastrez si acum.

U: Crezi ca televiziunile si presa scrisa exista doar pentru a manipula si a face comert cu reclame?
DB: Nu neaparat, dar cred totusi ca sunt instrumente de manipulare si ca traiesc din reclame.

U: Cu ce oras din Romania ai vrea sa se compare Hunedoara?
DB: Hunedoara este un oras cosmopolit, cu romani, unguri, nemti, tigani, cu oameni veniti din toate zonele tarii. Cineva din Grecia spunea ca se compara cu Napoli si ca are o populatie care traieste evenimentele la intensitate maxima. Nu as vrea sa se compare cu nici un alt oras, avem drumul nostru.

U: Sa ne intoarcem adanc in trecut. Ai dat vreodata mana cu Michael Klein?
DB: Da, cred ca era chiar in ianuarie ‘93, eram la Forum (un club renumit al orasului de pe malul Cernei), la un moment dat a venit Michael Klein si a dat mana cu mine si cu ceilalti din grupul meu. Mai apoi chiar am schimbat cateva vorbe cu el.

U: Ce-ai facut cand ai auzit ca a murit Michael Klein?
DB: Nu mi-a venit sa cred, am fost abatut cateva zile.

U: Cei de generatia noastra stiu ca la Hunedoara s-au nascut fotbalisti de renume, precum Mircea Lucescu, Ioan Andone, Romulus Gabor, Klein, Florea Vaetus, Petcu, Galan sau Nicsa. Ce proiecte ai pregatit sau pregatesti pentru renasterea fotbalului hunedorean?
DB: Am demarat de mai mult timp o campanie numita generic “Salvati Corvinul 1921”, pe care sper sa o duc la bun sfarsit. Este vorba de o asociatie a suporterilor corvinisti prin intermediul careia promovam spiritul si valorile corviniste. Printre altele am cumparat echipamente si mingi pentru cei din grupa de juniori, incercand astfel sa-i atragem spre fotbal. Am organizat proteste, mitinguri si strangeri de semnaturi pentru sustinerea acestui proiect.

U: Spune-mi ceva despre locotenentii tai, oamenii de incredere care te sustin si pun umarul alaturi de tine la implementarea diverselor proiecte.
DB: Ei sunt camarazii mei, sunt oameni care ma sustin si carora incerc sa le canalizez energia si inteligenta spre lucruri constructive pentru Hunedoara.

U: Un proiect inceput si dus la bun sfarsit ai in palmares?
DB: Din pacate foarte multe dintre ideile mele nu am reusit sa le concretizez in proiecte si sa le finalizez. Totusi, sunt multumit ca am reusit sa declar Mocanita Hunedoara monument istoric de interes national, chiar daca numai pentru un an. In mod special doresc sa vorbesc despre un eveniment cu o durata de trei zile numit “Corvinul – 90 de  ani”, ocazie cu care s-a impartit reviste si cd-uri, au fost organizate expozitii, meciuri de fotbal, concerte, coregrafii, spectacole pirotehnice si un dineu cu fostele glorii ale fotbalului hunedorean. Cea mai noua realizare ma bucura foarte tare, este vorba de alocarea a 10 miliarde de la primarie si 30 de miliarde de la Guvern, bani obtinuti prin intermediul doamnei deputat Carmen Harau pentru reabilitarea Castelului Huniazilor in 2013, lucru care s-a intamplat si datorita interpelarilor noastre constante, a petitiilor si a protestelor pasnice. Sunt multumit ca am reusit sa miscam lucrurile intr-o directie buna si normala.

U: Ce inseamna pentru tine istoria Mocanitei?
DB: Acum inseamna foarte mult, descopar tot mai multe lucruri interesante si pe zi ce trece devine un proiect de suflet. Calea ferata a fost construita in 1899, in doar 18 luni, de trei companii din Austria. A fost o lucrare de anvergura pentru acele timpuri, cu tuneluri, poduri si viaducte, fiind considerata o lucrare de arhitectura industriala valoroasa. Mocanita facea parte din istoria Tinutului Padurenilor, in vremuri de mult apuse era una dintre caile de acces si de transport din zona.

U: Cum ai aflat de aparitia ta in Foreign Policy Romania si cum ai primit aceasta veste?
DB: Am fost anuntat de o prietena, Bianca Zarie, cea care m-a si propus pentru nominalizare si careia tin sa-i multumesc.

U: De ce crezi ca nu ai castigat alegerile atunci cand ai candidat ca si independent pentru functia de consilier local?
DB: Nu am avut logistica necesara iar voturile s-au disipat datorita faptului ca au candidat foarte multi independenti, in plus am concurat si cu listele partidelor. Cu toate acestea am fost foarte aproape de succes, avand cele mai multe voturi, aspect care m-a incurajat sa continui proiectele pentru Hunedoara.

U: Ai incredere in actualul primar, Viorel Arion?
DB: Da, am incredere, este primarul care chiar vrea sa faca ceva pentru comunitate si care accepta sfaturi si sugestii, este un om dispus sa colaboreze cu societatea civila.

U: Crezi in ideea ca biserica incearca doar sa manipuleze masele de oameni in scopul de a nu protesta in fata unui sistem care nu protejeaza omul, ci il duce spre dominare si subjugare?
DB: Nu cred in aceasta idée.

U: Ce te deranjeaza cel mai mult la tine?
DB: Faptul ca sunt prea maleabil si visator, mi-ar fi placut sa fiu mai pragmatic.

U: Cu ce ochi privesti social media, internetul si blogosfera romaneasca?
DB: Urmaresc evenimentele locale si citesc cateva ziare care cred ca sunt cat de cat obiective. Citesc si bloguri, insa foarte putine, sunt mai mult un fan Facebook. Presa este impartita intre grupurile de interese, de partid. Vorbim de o presa in care se cauta senzationalul si in care se prezinta informatii menite doar sa denigreze diverse entitati.

Ce mai poţi să spui?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre Urieş

Blogger, web designer, fotograf. Pasionat de fotografie, filme, calculatoare. Călătoresc cât de mult pot. Scriu şi citesc cu plăcere. Cea mai citită revistă: PhotoMagazine. Cel mai vizionat film: Gladiator (2000). Fotograful preferat: Andrzej Dragan. Aşteptări de la viaţă: n-am, prefer să mă aştepte ea.