16 ian. 2016
  |   1 Comentariu

Lumea între bine și rău

De câteva sute de ani majoritatea oamenilor trăiesc ghidați după noțiuni de tip dualist, bine sau rău. Foarte rar mai găsim idei în nuanțe de gri la baza legilor și a regulilor create pentru bunul mers al societății. Și asta pentru că oamenilor le place să știe că binele este în contradicție cu răul și că răul trebuie stârpit, deci urmărit, anihilat, crucificat.

De când ne naștem începem să auzim doar două vorbe de bază: nu-i voie, ai voie. Adică aia-i bună, aia nu-i bună. Rareori primim și explicații, iar dacă le primim ele se rezumă tot la reguli, bune sau rele. Adică, așa cum spuneam, este vorba doar de alb sau negru. Nuanțele nu-și au rostul, ele dau dovadă de slăbiciune, de răzvrătire, de dezmăț fizic și spiritual.

Majoritatea producțiilor cinematografice au la bază o poveste cu doi subiecți: unul rău, care trebuie înlăturat cu orice preț, și unul bun, care face sacrificii uriașe pentru a-l înlătura pe primul. Concluzia? Tot răul colateral pe care îl face subiectul bun este considerat benefic deoarece unicul scop este înlăturarea răului cel mare.

Că, desigur, există rău mare și rău mic, unul este tolerat, altul nu. Pe de altă parte există un bine nesemnificativ, considerat normal de omenire, și un bine uriaș, extrem, care înnobilează, iar acesta are, uneori, titulatura de erou, pentru că oamenii au nevoie de eroi.

De aceea și lumea este împărțită în două: lumea bună și lumea rea. La rândul lor, cele două lumi au fiecare câte două tabere: tabăra rea și tabăra mai puțin rea, tabăra cu buni și tabăra cu buni nebuni. O să-mi spui că deja vorbesc de o tentă gri. Nu, culoarea gri există doar în fotografie, dar și acolo alegem de foarte multe ori nonculoarea, adică tentele de alb-negru, pentru că și acolo vrem să înfățișăm doar binele și răul.

Nu vom scăpa de această lumea dualistă niciodată. Poate doar dacă într-adevăr apare un sfârșit de lume. Oamenii se mută în mod constant dintr-o tabără în alta, în funcție de tendințe, de modă, de regimuri, de creșterea sau scăderea nivelului de educație, de interacțiuni, de influențe.

Un răspuns la Lumea între bine și rău

  • Kmi spune:

    Lumea de azi e cuprinsa intre bine si rau, ghidata de sabloane si sub imperiul fricii! Nici macar n-avem curajul sa ticluim un plan de evadare. Iar cel care care totusi cu orice chip face un pas in fata mai cu curaj este imediat lovit, linsat, asa ca nu cumva sa destabilizeze „starea de bine”! O ce bine ar fi sa actionam asa cum ne dicteaza constiinta! Daca vrem sa facem un bine sa-l facem fara sa asteptam recompense si nu numai in anumite perioade ale anului
    Incerc doar sa-mi inchipui ca lumea ar fi mai frumoasa daca fiecare din noi am face in fiecare zi o fapta buna sau sa spui din toata inima „multumesc”, „te iubesc”, „iarta-ma”.

Ce mai poţi să spui?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre Urieş

Blogger, web designer, fotograf. Pasionat de fotografie, filme, calculatoare. Călătoresc cât de mult pot. Scriu şi citesc cu plăcere. Cea mai citită revistă: PhotoMagazine. Cel mai vizionat film: Gladiator (2000). Fotograful preferat: Andrzej Dragan. Aşteptări de la viaţă: n-am, prefer să mă aştepte ea.