11 iun. 2013
  |   8 Comentarii

Pranzul meu cel de toate zilele – sanatate sau rasfat?

La pranzToata lumea vorbeste despre alimentatie sanatoasa, insa observ ca aproape toata lumea mananca necontrolat, abuziv, fara un program anume si fara sa constientizeze ce anume baga in stomac. In plus, tot mai multe femei dar si barbati vor sa slabeasca, iar pentru asta apeleaza la tot felul de diete pentru slabit, la sfaturile unor indivizi deveniti nutritionisti peste noapte, la produse inventate instantaneu si vandute dupa doar cateva minute de reclama pe televiziuni cu rating mare la teleshoping.

Bun, sa incepem cu mancatul sanatos. Pai daca iti doresti sa ingurgitezi alimente sanatoase, sa-ti pastrezi greutatea maxima admisa pe doua picioare, sa nu ti se gripeze plamanii la fiecare doua, trei zile, atunci incepe cu constientizatul faptului ca in primul si in primul rand ai nevoie de multe fructe si legume, de aport zilnic de vitamine si minerale, de miscare zilnica si mai ales de mese regulate.

Pentru a face toate astea nu apela la surogate, intelege ca fructele si legumele nu mai sunt atat de vitaminizate ca in trecut, nu te mai uita la tot felul de emisiuni tampite, apeleaza la propria ta ratiune. Cu alte cuvinte, gandeste, citeste, analizeaza, fa un plan simplu si actioneaza. Fara scuze zilnice si populisme de genul “azi nu alerg ca ploua”.

Micul dejun

Dimineata, trezeste-te mai devreme si incepe prima data sa bei un pahar de apa, si de la robinet e buna, apoi treci la frigider si incepe sa mananci, da’ nu inghiti repede o felie de paine cu margarina si gata. Ala nu este mic dejun. Stai la masa, aduna multe fructe si legume in fata ta, miere, apa, o omleta din 4,5 oua asezonata frumos cu niste slaninuta prajita. Poti sa mananci si paine, dar nu ca innecatu’. Nu baga cafea, tigari sau scuze ca azi nu mananc ca ma grabesc. Sileste-te daca trebuie, ia-te de guler si pune-te fortat la masa, asa cum facea mamica ta cand erai copil. Dupa ce faci toate astea fugi la munca sau… no, la servici, slujba, depinde cum iti cade bine sa zici, oricum, cam tot aia e.

Pranzul

Mno, dar ce mancam la pranz? Pai la pranz reluam procesul, doar ca vom face cateva mici modificari. In primul rand nu mai trebuie sa bagi ca spartu, putina moderatie se impune obligatoriu de aceasta data. In primul rand trebuie sa te hotarasti daca vrei sa pastrezi principiul de a manca sanatos, suficient si in favoarea pastrarii greutatii maxime admise pe doua picioare. Eu iti recomand sa mananci o ciorba cu niscaiva legume in ea, apoi sa bagi o micuta bucatica de carne, de preferat peste sau vita. Pe porc uita-l, lasa-l sa traiasca si el doua craciunuri sau fa-l animal de companie. Cand ai ocazia sa mananci carne de vanat nu te da in laturi si nu fa nazuri, poate ca aia e singura ta ocazie.

Sau poti sa faci ca mine. Iti cumperi caise, piersici, banane, o cutie de inghetata de vanilie cu topic de ciocolata si le amesteci, stai doua, trei minute pana se inmoaie inghetata si apoi mananci totul. Te asigur ca vei ragai la fel ca si in cazul unui mare gratar din ceafa de porc cu cartofi congelati si prajiti la foc automat. Apoi, daca te ia somnul impune-te, nu de un pui de somn ai nevoie dupa masa de pranz, ci de putina miscare, daca serviciul te tintuieste pe scaun pana la ora 16:00, rabda cu stoicism, scrasneste din dinti, dar nu motai.

Apa cat cuprinde, nu uita de apa, esti mai multa apa decat orice alta substanta, deci iti trebuie apa suficienta sa nu devi un dezhidratat. Dar nu minerala, ca te balonezi, iti maresti stomacul si va trebui apoi sa faci ca mine, sute, mii de abdomene ca sa inceapa sa se vada din nou patratelele.

Cina – romantica, in exces sau si una si alta, dupa miscare?

Am ajuns si la cina. Din cand in cand una romantica nu strica. Daca nu ai cu cine s-o imparti mai socializeaza pe Facebook, Twiter sau alte retele de socializare, pana la urma iti vei gasi si tu jumatatea. Insa, eu iti recomand sa iti cauti o sala de fitness si sa socializezi acolo, sau in parcul unde te duci sa alergi, ca a venit momentul zilei in care ar trebui sa alergi, sa inoti sa faci ceva abdomene sau sa te dai cu bicicleta. Orice, numai fa miscare, altfel o sa gafai ori de cate ori urci treptele pana la etajul trei pe motiv ca s-a stricat liftul.

Dupa ce termini cu miscarea, fugi acasuca, fa un dus, imbraca-te de seara si fugi la restaurantul unde iei cina romantica. Daca nu ai in program asa ceva mananca atent, dar pana in ora 19:00. Atent ce inseamna? Pai niste mere, o banana, un pahar de lapte, caise, portocale, niste castraveti verzi dinaia mititei… nu mai stiu cum le zice. Ori, iti recomand o teribila salata din castraveti, rosii, ridichi, ceapa verde. Mie imi place ceapa uscata, taiata marunt, cu putina sare si ulei de masline. O mananc cu paine neagra pana dau din picioare ca mai vreau.

La final, intelege ca daca vei dori sa slabesti nu ai nevoie de diete miraculoase cu trei felii de salam si o lamaie la pranz, care iti slabesc organismul si te ajuta sa slabesti fortat, ai nevoie de miscare si multe fructe si legume, chiar de un aport suplimentar de vitamine si minerale. Singurul lucru de care trebuie sa ai grija maxima este sistemul imunitar. Cand copilul se raceste toata ziua, nu da fuga la farmacie, ci stai si te intreaba daca sistemul imunitar al copilului nu cumva este slabit prea tare. Pentru ca atunci cand sistemul imunitar e praf toate functiile organismului sunt defectuoase si fiecare organ functioneaza la capacitati reduse.

Gata, nu te mai bat la cap. Mananca sanatos, fa miscare si ai grija de tine. Ce vezi in poza de de mai sus e ceea ce am mancat eu astazi la pranz. Tu ce ai mancat?

8 Răspunsuri la Pranzul meu cel de toate zilele – sanatate sau rasfat?

  • Kmi spune:

    Micul dejun pastreaza-l pentru tine, prânzul imparte-l cu prietenii … iar cina poti sa o oferi dusmanilor! …
    Cât priveste festinul din farfuria ta … data viitoare sa-ti inviti si prietenii! 😀

    • Uries spune:

      Asa voi face, numai ca va trebui sa dublez cantitatea de fructe si de inghetata, dar asta nu e chiar o problema. Numai bine, Kami

  • elly weiss spune:

    Frumos! O adevarata pledoarie pentru mancarea cat mai naturala si sanatoasa.
    Insa mult prea mult pentru una ca mine. Doar acea omleta mi-ar ajunge pentru toata ziua 🙂 Ca nu mananc niciodata dimineata e partea a doua. Cel mult beau un ceai cu lamaie. Nimic mai mult 🙂
    Nu mai iau in calcul aspectul acea delicat pe care il incearca cineva in postura mea. Nu-i nici un secret ca sunt somer… si un ajutor de somaj nu prea permite si tinerea de diete 🙂 Asa, la modul general.
    Nu spun mai mult, nu vreau sa stric vraja frumoasei tale postari 🙂
    Captivata de postare, uitasem ca eu nici nu vreau sa slabesc 🙂 Am facut eforturi sa „castig” aproape 3 kg in ultimii doi ani…
    O seara frumoasa!

    • Uries spune:

      Dupa cum arati in pozele din reportajul tau care a ajuns la episodul 3 nu, chiar nu cred ca trebuie sa depui eforturi pentru a slabi. Revin si insist: dimineata nu ar trebui sa te rezumi doar la un ceai. Somaj? Naspa. Nu ai pomenit nimic despre miscare, sportul care nu ar trebui sa lipseasca din activitatea zilnica. Multumesc pentru aprecieri. Toate cele bune. Si… pofta mare la pranz. 🙂

    • elly weiss spune:

      Nu pot manca dimineata, nu e vorba ca tin vreun regim. N-am tinut niciodata. Stau la casa, cu curte si gradina…si „militaria” aia prin gradina nu se face fara miscare 😉 Sportul se face si altfel, nu alergand 🙂
      Azi am mers pe jos vreo 18 km si pe tocuri…abia de curand am venit acasa… 🙂
      Vad ca Geanina mananca si mai „mult” ca mine 😉

  • geanina spune:

    arata bine ce ai mancat tu insa daca eu as manca asa cum ai descris tu mi-ar plesni stomacul 🙂
    eu mananc asa: cafea dimineata ( uneori chiar doua), cafea la pranz si seara o cana de lapte uneori si cu doi biscuiti :))
    zi tu ca nu-i sanatos! 😛

  • Uries spune:

    Geanina, dar mancarea unde e? Si sportul si fructele si vitaminele si apa?Mai stiu pe cineva care bea un pahar de apa la o saptamana, doua… Sa nu-mi spui ca la fel procedezi si tu cu mancarea? 🙂 Nu e bine ce faci…

  • Despina spune:

    Eu ce este acolo in poza mi-as face poate la desert. Seara ce mai mananc asa cate-o salata dar in rest trebuie sa fie si niste carnitza 😀 🙂

Ce mai poţi să spui?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre Urieş

Blogger, web designer, fotograf. Pasionat de fotografie, filme, calculatoare. Călătoresc cât de mult pot. Scriu şi citesc cu plăcere. Cea mai citită revistă: PhotoMagazine. Cel mai vizionat film: Gladiator (2000). Fotograful preferat: Andrzej Dragan. Aşteptări de la viaţă: n-am, prefer să mă aştepte ea.