20 aug. 2015
  |   Nu sunt Comentarii

Cum am rezolvat o eroare fatală în wordpress

Pentru cine nu ştie spun că deţin un site de fotografie numit fotografie.uriesblog.ro. Domeniul este cumpărat de la godaddy şi hostingul de la hostgator.com. Am instalată platforma wordpress şi tema pe care a rulat până acum acel site a fost Photolux. M-am decis să schimb tema pentru că cea veche nu este responsive, adică nu este optimizată pentru dispozitivele mobile, tablete, telefoane mobile etc. În general template-urile pentru wordpress mi le fac singur. Sunt şi pro teme free dar numai în cazurile în care e vorba de un site static fără prea multe actualizări de date.

Revin la siteul de fotografie. Până la terminarea template-ului la care lucrez deja am decis să pun o temă free şi anume Virtue Theme. Am studiat-o din punct de vedere tehnic şi cred că este potrivită pentru ce vreau eu, ca şi cale de tranziţie.

Virtue Theme

Am dat căutare pe forumuri să văd dacă are vulnerabilităţi sau dacă a dat erori la actualizări. Şi am descoperit două erori fatale care apar atunci când se doreşte actualizarea de la versiunea 2.5.1 la 2.5.4. Iată monstrul.

Fatal error: require_once() [function.require]: Failed opening required ” (include_path=’.:/opt/php52/lib/php’)
Warning: require_once() [function.require-once]: Filename cannot be empty in /diverse/numelemeu/public_html/ceva/wp-content/themes/virtue/functions.php on line 10

M-am hotărât să vă arăt şi vouă cum să ieşiţi din situaţie în cazul acestei defecţiuni tocmai pentru că am căutat o explicaţie în limba română şi nimeni nu a ştiut s-o dea, tot ce găseşti pe net este doar în limba engleză şi sunt numai păreri vagi.

Bun, ai instalată tema Virtue la versiunea 2.5.1. Apare actualizare disponibilă la versiunea 2.5.4. Dai click pe actualizare, după ce despachetează wordpress tema îţi apare eroarea de mai sus şi nu mai ai acces nici la panoul de control. Adică stai şi te uiţi la o pagină pe care scrie că ceva nu este în regulă. Nu-ţi mai vezi site-ul, nu mai poţi intra în contul wordpress să faci schimbări. Ce faci? O să-ţi arăt practic.

În contul de wordpress este bine să ai tot timpul cel puţin două teme instalate, una de rezervă în caz de avarie. Adică aşa cum am eu.

Template de rezervă

Pentru a trece la pasul următor ai două variante. Dacă te pricepi la programare te apuci de treabă, dacă nu, suni un prieten sau bântui pe internet după soluţii. O soluţie îţi dau eu. Dacă ai cont ftp (şi dacă ai domeniu cumpărat cu siguranţă ai şi ftp) deschizi Filezilla sau TotalComander şi te conectezi pe server. Cauţi fişierul funcţions.php urmând calea pe care ţi-o dă chiar eroarea, în cazul meu fiind vorba de /diverse/domeniul_meu/public_html/ceva/wp-content/themes/virtue/functions.php. Odată identificat function.php îl dai jos de pe server şi vezi ce a păţit. În cazul de faţă îţi spun eu, s-a golit, comenzile din el nemaiexistând pentru server.

Faci totul cum a fost înainte şi urci fişierul înapoi pe server folosind tot ftp-ul. Dacă nu şti cum se face aplici metoda mai simplă. Cauţi în contul tău de pe server wp-content, dai click şi la un moment dat o să vezi fişierul cu tema Virtue, dar şi pe celelalte aflate acolo de rezervă. Rename pe Virtue şi schimbi denumirea temei. WordPress, în deşteptăciunea lui va alege automat altă temă pe care o ai acolo, adică una de rezervă.
Gata, poţi intra înapoi în panoul de control de pe wordpress şi nu-ţi mai rămâne decât să faci ce vrei.

Acuma, dacă nu ai cont ftp apelezi la planul B. Intri în cPanel, cauţi FileManager şi vei ajunge într-o fereastră care, dacă nu eşti familiarizat, te va speria. Keep calm. Procedează exact cum ţi-am explicat mai sus şi totul va reveni la normal. Adică urmezi paşii ăştia: public_html/contul tău/wp-content/themes/virtue. Adică uite aşa.

cPanel

Trebuie să mai ştii ceva. Este mai complicată treaba dar trebuie s-o ştii şi pe asta. De ce apar acele erori? Pentru că tema Virtue are vulnerabilităţi. Ea cere permisiuni pe care dacă nu le ai setate nu poate să se actualizeze în mod normal. Priveşte aici.

Permisiuni Virtue Theme

Şi varianta Virtue Premium necesită aceleaşi setări, altfel te vei trezi cu aceleaşi erori la fiecare actualizare. Sper că am fost destul de clar. Dacă nu bagă-te la discuţii.

Ce mai poţi să spui?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre Urieş

Blogger, web designer, fotograf. Pasionat de fotografie, filme, calculatoare. Călătoresc cât de mult pot. Scriu şi citesc cu plăcere. Cea mai citită revistă: PhotoMagazine. Cel mai vizionat film: Gladiator (2000). Fotograful preferat: Andrzej Dragan. Aşteptări de la viaţă: n-am, prefer să mă aştepte ea.