23 feb. 2016
  |   Nu sunt Comentarii

Țăran nu-i sinonim cu Mitocan

Țăranul, omul de la țară, cu o casă și-o gospodărie, cu porci, găini și alte orătănii care mișună libere prin ogradă, care se-mbracă de sărbătoare în fiecare duminică și merge la biserică, care își crește și-și educă pruncii după datina străbună și cu frica lui Dumnezeu la purtător, nu este și nici nu va putea fi vreodată comparabil cu nesimțitul, cu cretinul care înjură la volan, cu mitocanul care dă peste tine pe stradă și nici măcar nu întoarce capul să vadă dacă ai murit, cu idiotul care-și aruncă petul pe stradă după ce a consumat conținutul, cu tembelul care își impune ideile prin decibeli, nu prin argumente, cu ignorantul care nu tratează cu respect timpul celorlalți și nu anunță că întârzie nici măcar când trebuie să fie prezent la o întâlnire importantă.

Și asta pentru că țăranul este respectuos cu toată lumea, dă binețe înainte să fie salutat, are bun simț, nu aruncă hârtii și chiștoace de țigară în curtea vecinului, sare în ajutor atunci când un consătean are nevoie de ajutor, este civilizat la biserică, nu aruncă sticle și pungi din plastic pe stradă, evită de cele mai multe ori o ceartă lăsând de la el. Acesta este țăranul.

În ziua de azi cuvântul țăran are o conotație total greșită. Îl facem țăran pe cutărescu pentru că e un necivilizat și el se supără. Te face cineva țăran, în glumă, și te superi instantaneu, că de ce te-a făcut țăran? Dar toți suntem niște țărani, pentru că fiecare dintre noi are în spate strămoși care au fost țărani.

Pe mitocan nu trebuie să-l faci țăran, pentru că alterezi astfel adevărata valoare a personajului din mediul rural, adevăratul sens al termenului țăran. Și eu mi-am dat seama că parcă prea des folosesc acest termen când vine vorba de indivizi care nu au respect pentru cei din jur, pentru natură, pentru animale.

Este imperios necesar să reabilităm cuvântul țăran, pentru că trebuie în mod obligatoriu să-l reabilităm pe omul de la țară, pe cel cu extraordinar de mult bun simț, adică pe țăran. Altfel vom ajunge să nu mai avem valori autentice și datini strămoșești, ci doar sărbători stupide împrumutate de la alții.

Și în acest sens a fost demarată o campanie la nivel național. Și nu Academia Română a făcut asta, ci niște țărani, niște oameni simpli, niște oameni cu bun simț, oameni din media, care au ceva de spus, la care s-au alăturat și foarte mulți bloggeri, pentru că bloggerii devin pe zi ce trece o forță.

Campania o găsești pe www.suntuntaran.ro. Au recunoscut deja că sunt niște țărani Smiley, Virgil Ianțu, Vlad Petreanu, Cristian China-Birta, dar și mulți alți oameni cu mult bun simț. Este vorba de ”un demers de reabilitare a termenului țăran și de susținere a valorilor autentice românești”. Intră și tu acolo și recunoaște cu sinceritate și fără jenă că ești un țăran.

sunt-țaran

M-am bucurat foarte mult de această idee, pentru că ceva trebuia făcut, dacă Academia Română și aleșii se ocupă de plm, psl, omg, în loc să umble la reculturalizarea neamului.

Las aici și-un filmuleț, să te decizi mai repede. Am recunoscut și eu. Da, #suntunțăran.

Ce mai poţi să spui?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre Urieş

Blogger, web designer, fotograf. Pasionat de fotografie, filme, calculatoare. Călătoresc cât de mult pot. Scriu şi citesc cu plăcere. Cea mai citită revistă: PhotoMagazine. Cel mai vizionat film: Gladiator (2000). Fotograful preferat: Andrzej Dragan. Aşteptări de la viaţă: n-am, prefer să mă aştepte ea.
Abonează-te la blog prin email, gratis

Dacă îți place scrisul meu vâră-te aici cu adresa de email pentru a te înțepeni definitiv (abona) la blogăritul meu, mai apoi, îți voi trimite notificări atunci când debitez articol nou. Să nu te superi.

Despre fotografie
Foto Blogger