Tu personal, atunci când îţi planifici vacanţa de vară, ce anume iei în calcul în primul rând? Plajă şi soare? Exact asta ne spune şi eurobarometrul Comisiei Europene. Principalul scop al vacanţei pentru cetăţenii din Europa se rezumă la timp petrecut pe plajă la soare. Nu am reuşit să aflu care este valoarea vânzărilor de produse de plajă înregistrată în 2014, dar cu siguranţă este foarte mare, de ordinul a miliarde de euro.
Eu personal nu sunt pasionat de plajă şi soare decât în condiţiile în care pot să stau în apă aproape toată ziua. Nu am putut şi nici nu voi putea să stau ca şopârla întins pe nisip şi să mă prăjesc la soare. În altă ordine de idei prefer o vacanţă unde să am şi numeroase obiective de vizitat, de fotografiat. Niciodată mâncarea nu a fost pentru mine un criteriu de alegere a unei destinaţii de vacanţă. Unii sunt chiar obsedaţi de felurile şi genul de mâncare regăsit într-o ţară sau alta, fac din asta chiar un ţel. Am fost la mare în Grecia, mâncarea a fost bună, din belşug şi chiar foarte ieftină… Oh shit! Bine, nici să te duci cu slana după tine şi mai apoi să-mi povesteşti că te-ai simţit excelent în vacanţă mâncând slană cu ceapă.
Interesant este că, deşi americanilor dar şi altor naţii li se rupe de traiul şi economia din ţările europene, Europa rămâne în continuare prima destinaţie turistică din lume. Cum şi-au organizat europenii vacanţele în 2014: 66% pe internet, 41% şi-au făcut rezervări separate în diferite părţi ale vacanţei, 36% au optat pentru un pachet de vacanţă (dar nu totul inclus), iar 30% au luat în calcul un pachet all inclusive.
Aproape 40 la sută dintre europenii plecaţi în vacanţă în 2014 au optat pentru o călătorie în afara propriei ţări, iar cele mai populare destinaţii au fost Spania (15%), Italia (11%), Franţa (10%), Germania (8%).
Şi dacă tot vorbim de vacanţă este important de ştiut că pe data de 30 iunie a. c. Parlamentul European și Consiliul Europei au ajuns la un acord pentru interzicerea costurilor de roaming pentru apeluri, sms-uri și acces internet în alt stat UE începând cu data de 15 iunie 2017. Aşa că adio tarife suplimentare pentru rooming şi trafic pe internet în afara ţării. Un lucru bun, care trebuie lăudat.
Ce mai poţi să spui?