Microsoft a anunţat oficial că astăzi, 29 iulie 2015, lansează pe piaţă o variantă nouă la vechiul sistem de operare, dar mai bună. De Windows 10 este vorba, iar partea cea mai interesantă este dată de faptul că utilizatorii de Windows 7 şi Windows 8.1 vor putea face upgrade gratuit. Pe unul dintre calculatoarele mele încă folosesc defunctul sistem de operare XP. Dar sunt decis să-l împrospătez cu Windows 10 pentru a face teste.
Gurile rele spun că upgrade-ul gratuit, disponibil doar pentru o anumită perioadă de timp, se va putea face chiar dacă ai o versiune de Windows 7 sau 8 PIRATATĂ. Eu nu cred asta, dar promit că voi verifica.
Meniul de Start reapare, el putând fi extins de utilizator pe tot ecranul. O versiune beta la Windows 10 a fost pusă pe piaţă în luna ianuarie a acestui an. Acest fapt a ajutat foarte mult la repararea erorilor, motiv pentru care cred că Microsoft este pregătită să lanseze pe piaţă un sistem de operare mult mai adoptabil decât unele variante de Windows care au constituit un eşec, vezi cazul Windows Vista.
Oficialii de la Microsoft spun că noul sistem porneşte şi trece la modul de lucru foarte repede, ajutând în acelaşi timp bateriile dispozitivelor mobile să îşi prelungească durata de viaţă. Faza cu pornitul şi trecutul rapid la treabă este puţin trasă de păr, pentru că viteza despre care vorbim este strâns legată şi de performanţa şi setările din BIOS ale dispozitivului pe care rulează sistemul. Defender, un soft care protejează calculatorul de malware, este o altă componentă nouă inclusă gratuit în Win. 10.
Windows 10 vine echipat cu un fel de asistent personal numit Cortana, acesta fiind se pare cel mai cunoscut din lume. Practic, Cortana îţi analizează comportamentul şi preferinţele şi îţi aduce noutăţi pe tavă indiferent că eşti pe PC sau în variantă mobilă. Vorbim de un fel de furnizor de ştiri avut mereu la purtător. „Cortana va fi un fel de inteligenţă artificială, care se va conecta cu serverele Microsoft, astfel, prin intermediul Cortanei, Microsoft va şti totul despre dvs…”, spun cârcotaşii de servici. Mai multe cârcoteli poţi citi aici.
Legat de asistentul Cortana şi eu am serioase semne de întrebare. Unul dintre acestea ar fi de ce era nevoie de aşa ceva? Până la urmă nu îmi doresc decât un sistem de operare, cât mai rapid, fără erori, stabil, cu posibilitate de actualizare permanentă. Dacă am nevoie de un asistent personal îmi angajez unul pe bani, care să fie motivat să mă ajute cu informaţiile de care am nevoie. Părerea mea este că bonusurile nu sunt întotdeauna de bun augur.
Personal merg pe principiul că suplimentarele nu fac decât să reducă din functionalitatea programului iniţial. Comparativ, gândeşte-te la un aparat foto şi la o cameră video. Primul ştie foarte bine să facă fotografie, dar a fost “educat” să şi filmeze, dar nu la fel de bine. O camera video ştie să facă filme de o calitate excelentă, poate face şi poze, însă de o calitate nedemnă de luat în seamă.
Aici poţi vizualiza un film despre asistentul Cortana de la Microsoft
În sfârşit, o noutate de care personal sunt foarte încântat este noul navigator Microsoft Edge. „Scrieţi sau tastaţi notiţe direct pe paginile de internet și partajați-le cu alții, citiți online articole fără distrageri și salvați lecturile preferate pentru a le accesa ulterior. Și cu Cortana activată, veți obține un acces instant la acțiunile cheie, precum realizarea unei rezervări sau citirea recenziilor, fără să fie necesar să părăsiți pagina curentă.” Cel puţin asta promit cei de la Microsoft, ei completând prezentarea Windows 10 cu ideea că este vorba de cel mai personal Windows de până acum. Rămâne de văzut.
Cei de la ExpertReviews au făcut un test foarte interesant. Practic, au fost supuse la teste browserele Microsoft Edge, Internet Explorer şi Google Chrome, din punctele de vedere ale consumului de memorie RAM şi a utilizării procesorului. Testele au fost făcute pe un dispozitiv hibrid vizat chiar de Microsoft pentru rularea noului Windows 10, respectiv un laptop Dell XPS 11, cu procesor Intel Core i5 și 4GB de memorie RAM. Iată concluzia.
Memorie RAM utilizată | Utilizare Procesor (CPU) | |
Microsoft Edge | 765MB | 22% |
Google Chrome | 517MB | 13% |
Internet Explorer | 457MB | 15% |
Nu mi-a plăcut niciodată cum funcţionează Internet Explorer, dar se pare că are atuuri faţă de noul Edge.
Pe data de 19 iulie a.c. au fost lansate şi primele cinci spoturi publicitare pentru noul sistem de operare, ele putând fi deja văzute în SUA, Marea Britanie, Franţa, Japonia sau Germania. Unul dintre ele mi-a plăcut foarte mult. Îl poţi vizualiza mai jos.
Ce mai poţi să spui?