10 iul. 2016
  |   11 Comentarii

Deci, îți cântă cucuveaua. Ce-i de făcut?

Există anumite superstiții care pur și simplu îi înspăimântă pe oameni atât de tare încât aceștia fac tot posibilul și imposibilul să le evite cu orice preț. Una dintre ele este mitul cucuvelei. Vai, auzi că o cucuvea tocmai cântă pe acoperișul casei noastre. Vai, hai s-o alungăm. Oare cine o să moară? Hai s-o fugărim să moară mai bine vecinul, decât cineva din familia noastră.

Am auzit multe povești cu cucuvele, povești în care moartea cuiva era asociată cu cântatul cucuvelei în preajma celui care urma să moară. De unde vine chestia asta nu știu, însă sunt convins că vorbim de o mare stupizenie, de o absurditate de care ar trebui să ne debarasăm. E ca în povestea aia cu drobul de sare. Stă prostul în pat și se gândește: dacă o să-mi cadă bolovanul ăla de sare în cap? Vai, ce-i de făcut, cum naiba să procedez? Băh, tu chiar ești prost? Păi ia dracului bolovanul de acolo, dă-l jos și gata, ai rezolvat problema.

Cucuvelele nu au fost lăsate pe pământ pentru a prevesti moartea cuiva. Terminați cu tâmpeniile astea. Cucuveaua are rolul ei în ecosistem. Nu le mai detestați, nu-i mai învățați pe copii toate prostiile. Cucuveaua este o pasăre de noapte, deșteaptă, utilă, chiar frumoasă. Terminați cu ideea că vorbim de o pasăre funestă. Ea consumă rozătoare și pentru asta trebuie să o apreciem. Da, această pasăre ne scapă de șoarecii care sunt nocivi.

Îmi amintesc că mama îmi spunea când eram copil că atunci când aud o cucuvea cântând la geam să o alung, să dau cu ceva în ea să zboare de acolo. O prostie. Păi de ce să dau cu pietre într-o pasăre care nu are nici o vină că oamenii mai și mor câteodată?

Mitul cucuvelei a fost transmis din generații în generații și el încă continuă să fie transmis mai departe. Un obicei detestabil, care ar trebui să fie interzis mai ales în școli și grădinițe. Copilul trebuie învățat să protejeze natura, animalele, lumea în care trăiește. Degeaba ne mai mirăm că avem copii violenți atâta timp cât noi, adulții, îi sfătuim și-i îndemnăm să dea cu pietre în cucuvele.

Copii, atunci când cântă cucuveaua nu se întâmplă nimic altceva în afară de faptul că afară, în noapte, o cucuvea tocmai a decis să cânte. Nu-i mai ascultați pe adulții care cred că o pasăre ar fi solul morții. Moartea este un fenomen, nu o entitate, nu o doamnă urâtă care umblă cu coasa la ea să curme viețile oamenilor după pofta inimii.

11 Răspunsuri la Deci, îți cântă cucuveaua. Ce-i de făcut?

  • Cătălin spune:

    Ma inspaimant când aud în noapte cucuveaua cântând.

  • Boboc maria spune:

    Ce înseamnă dacă îți cântă cucuveaua la geam ?

  • ion spune:

    „… ar trebui sa fie interzis mai ales in scoli si gradinite”…se preda mitul cucuvelei in scoli si gradinite??? intreb pentru un prieten…

  • Lazaroiu Mariana spune:

    Ei da am pățit -o și eu de ieri tot cîntă o cucuvea pe casă.

  • Mitrita spune:

    Chiar am cautat să-mi raspund logic, despre cantatul cucuvelei. Simplu, cântă atunci când este în perioada împerecherii și atunci când vede lumină. Ultima variantă are legătură cu mitul prevestirii a morții. Pai normal că săraca cucuvea cânta la priveghiuri unde vedea lumină.

  • MS spune:

    Bai fraților hai sa va spun ceva,acum vreo 16 ani am auzit cucuveaua în curte peste câteva zile a murit o mătușa de a mea…Nu cred ca este o săptămână și am auzit din nou cum canta cucuveaua,ce credeți a murit sâmbăta un cumnat..

  • Balan Raluca Diana spune:

    Nu e prostie. De fiecare data cand am auzit o cucuvea a murit cineva. Și prefer sa îl învăț despre o cucuvea decât despre vampirii de Halloween. Sunt mituri, credinte populare, tradiții. Toate fac parte din cultura poporului român. Este si o simbolistica a cucuvelei. Crezi, nu crezi, dar nu ești în măsura sa ii ridiculizezi pe alții.
    De câte ori auzea o cucuvea cântând, bunica mea lua o bucățică mica mica de pâine, punea putina sare si o arunca departe, înspre locul de unde se auzea cântecul cucuvelei și spunea ceva de genul „Ia pâine și sare și du-te de la casa asta”. Nu mai rețin exact vorbele. Ciudat era ca nu mai cânta.

Ce mai poţi să spui?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre Urieş

Blogger, web designer, fotograf. Pasionat de fotografie, filme, calculatoare. Călătoresc cât de mult pot. Scriu şi citesc cu plăcere. Cea mai citită revistă: PhotoMagazine. Cel mai vizionat film: Gladiator (2000). Fotograful preferat: Andrzej Dragan. Aşteptări de la viaţă: n-am, prefer să mă aştepte ea.