8 feb. 2013
  |   2 Comentarii

Ce patesti azi daca ti-a expirat buletinul ieri?

Am luat hotararea sa ma adresez si eu unei banci pentru a obtine un imprumut. Nu ca sa fiu si eu in rand cu lumea (nu ai credit la banca, nu existi), ci pentru ca nevoia m-a obligat sa recurg la aceasta optiune. In sfarsit, una dintre bancile inca in viata ma declara eligibil sa devin un proaspat indatorat. Ma bucur de viitorul meu statut social, beau o apa plata pentru asta si incep sa demarez procedurile, respectiv ma inarmez cu rabdare si incep sa completez la hartii si formulare standard.

Pentru ca aveam nevoie rapid de bani cash, ma misc repejor si cu talent si in trei zile intocmesc dosarul care urma sa ma integreze si pe mine in marea comunitate a oamenilor datornici la banci. Trebuie sa precizez ca viitorul meu creditor nu este chiar o banca, ci o Casa de Ajutor Reciproc care a reusit sa supravietuiasca tranzitiei prin “bunavointa” unor bastani cu bani curati. Dar sa ma intorc la proceduri.

Cotizatia mea la CAR-ul cu pricina se ridica la circa 2.500 de lei. Bani bunicei, poti sa faci o inmormantare crestineasca cu tot ce trebuie, inclusiv cu o bocitoare mai saraca. Ca sa obtin imprumutul, pana la de trei ori suma cotizata, am nevoie de doi giranti, de preferat pensionari, salariatii sunt dubiosi, imi lasa de inteles cucoana responsabila cu privitul urat de la ghiseu. Bun, doi pensionari am gasit, dar am preferat sa apelez la doi salariati. Le dau adeverintele la semnat. Il iau pe primul de brat, il duc la ghiseu si distractia incepe.

Cucoana platita sa trieze clientii cu priviri care denota suspiciune, se uita lung la adeverinta si la buletin, dupa care se duce in spate, la dl. Director, alt personaj de pomina. Asteptam, intre timp reapare personajul cu privirile suspecte. Va rog sa-mi aduceti extras de conturi de la REVISAL, pentru dl. girant, ni se spune. Pentru ca domnul are un salariu prea mare pentru o firma cu doar doi angajati, spune cu o grimasa de intelectual si directorul. Mai sa fie!

Adica, in opinia tembelului de la institutia cu pricina, o firma trebuie sa aiba mai mult de doi angajati pentru ca salariul unuia dintre ei sa poata fi de 1.786 de lei. Mi-am pus intrebarea daca nu cumva acel slujbas e intr-o ureche, in conditiile in care se cunosc nenumarate firme care au un site, un singur angajat si inregistreaza rulaje de miliarde de lei.

Sa continuam cu sfarsitul incercarii mele de a deveni datornic. Am condus prima tentativa de girant la locul de unde l-am luat si indraznesc sa-l duc pe cel de-al doilea la ghiseul CAR-ului cu director tampit (imi cer scuze pentru apelativ, dar asa cred eu ca este acel om). In acel moment intampinam o noua forma de distractie de genul “ia hartia, da hartia”. Cucoana ofiter de credite isi intinde tentaculele, ia buletinul si adeverinta in mana si dupa numai cateva secunde exclama cu satisfactie: ah, acest buletin a expirat! Cand, intreba giranta mea? Ieri…

Am hotarat pe loc sa nu ma mai integrez in societate, sa fiu in continuare un biet nedatornic si am intrebat in cat timp primesc cotizatia mea personala, respectiv cei 2500 de lei. Gafa mea a fost fatala pentru starea mea de spirit: in maxim 30 de zile, imi spune directorasul de la CAR. Adica eu nu mai vreau sa ma joc cu tine si tu nu vrei sa-mi dai jucariile personale, desi cu ele te-am tinut in viata pana acum! Faina treaba asta.

In concluzie, daca ieri ti-a expirat buletinul, azi poti avea multe probleme, la CAR, la posta sau la banca, la vreun furnizor de utilitati sau chiar in trafic, cu echipajele de politie care stau ascunse prin balarii.

Iti dau un sfat, daca ai o firma si faci bani frumosi, chiar daca esti singurul angajat, nu te lasa pe tanjala, mai angajeaza cel putin doi oameni, cu salariu de nimic, ca nu se stie cand trebuie sa dai bine in adeverinte la solicitarea unui prieten de a deveni girantul lui la CAR.

2 Răspunsuri la Ce patesti azi daca ti-a expirat buletinul ieri?

  • olga spune:

    O vai si amar…….
    dar ce ti-a cerut? Extrasul de cont de la REVISAL? astia dupa ce ca vorbesc limbi straine, mai si fac pe desteptii…..extras de cont inseamna un tabel de credit pe dreapta, debit pe stanga….etc….s.a.m.d. sold initial, sold final….etc
    REVISAL=registrul de evidenta a salariatilor, care este de fapt o situatie a firmei cu angajatii, concedii, salarii, concedii de boala, odihna, etc….
    Eu stiam ca cei de la CAR sunt imbecili…..dar nu credeam ca sunt chiar in halul asta….
    Dar sunt convinsa ca fie Murphy ti-a pus gand rau…..fie era marti/vineri 13….

    Altfel nu imi explic…

    • Uries spune:

      Olga, eu ii consider pe cei de la CAR-uri niste camatari domesticiti de stat. Pe de alta parte o institutie care sa te ajute la nevoie este bine venita. Mai naspa este ca sunt pusi in functii de director indivizi care vad dupa colt si au creierul amortit.

Ce mai poţi să spui?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre Urieş

Blogger, web designer, fotograf. Pasionat de fotografie, filme, calculatoare. Călătoresc cât de mult pot. Scriu şi citesc cu plăcere. Cea mai citită revistă: PhotoMagazine. Cel mai vizionat film: Gladiator (2000). Fotograful preferat: Andrzej Dragan. Aşteptări de la viaţă: n-am, prefer să mă aştepte ea.