19 oct. 2015
  |   6 Comentarii

Taxa pe WC din România a atins un prag istoric

Am fost la Castelul Corvinilor în postura de Turist Rătăcit, ieri, 18.10.2015. Cunoşti probabil proiectul. Am tras maşina în parcarea privată din imediata vecinătate a castelului. Tarif parcare 7,50 lei pe zi, indiferent că stai cinci minute, o oră sau 24 de ore. Dar nu despre asta vreau să scriu acum. Vine angajatul parcării şi ne cere taxa de parcare. Scoatem banii şi primim bon fiscal. Mă uit pe bonul fiscal şi observ că am fost taxat nu pentru parcare ci pentru că m-am dus la wc. Adică ieri am plătit cea mai mare taxă pe wc din România tuturor timpurilor, 7,50 lei.

Cer lămuriri, de ce apare pe bonul fiscal Taxă WC dacă eu doar am parcat maşina, să înţeleg că această parcare este de tot căcatul din România? Angajatul SC Turist Castel SRL râde. Îi spun că eu chiar vorbesc serios, motivul fiind acela că sunt venit în delegaţie şi contabila aşteaptă să-i duc bonuri şi facturi cu cheltuielile făcute în acel weekend, deci nu pot să mă duc la contabilă şi să-i spun „decontează taxa de căcătoare”.

Angajatul nu mai râde şi-mi dă o explicaţie cel puţin la fel de stupidă ca şi râsul lui: casa de marcat de pe parcare s-a defectat, prin urmare taxăm cu casa de marcat de la toaletă. Bă, eşti prost? Adică ieri, toţi turiştii care au vizitat Castelul Corvinilor şi au îndrăznit să parcheze în parcarea Turist Castel SRL au beneficiat de cel mai mare tarif pe wc din istoria României.

Azi mă duc iarăşi la castel să văd ce tarif primesc pe budă. Îi spun angajatului din parcare să-mi dea un bon fiscal pentru ziua de ieri pe care să scrie că am plătit 7,50 de lei pentru parcare, nu pentru wc. Nu se poate, spune omul, aş pune banii din buzunar dacă aş face asta. Pe asta o ştiam şi eu, nu era nevoie să-mi explice el, dar am încercat. Mă duc la toaletă. Plătesc un leu şi primesc bon fiscal pe budă tot de 1 leu.

Concluzia, la Hunedoara, parcarea privată de la Castelul Corvinilor se transformă uneori în toaletă, adică ai putea foarte bine să te pişi fix lângă maşină, că doar ţi-ai achitat taxa pe wc cu vârf şi îndesat.

P.S. Am sunat un prieten expert contabil şi l-am întrebat dacă este normal să se întâmple ca la Hunedoara. Omul mi-a spus asta. Pe cele două case de marcat trebuia să apară două tarife şi servicii diferite, pentru cazurile în care se defectează una dintre ele. Doi la mână, dacă casa (cacafonie intenţionată, că se potriveşte cu situaţia) de marcat de pe parcare a devenit nefuncţională până la remedierea defecţiunii trebuia să se emită chitanţă de mână. Astfel, turiştii care vin în delegaţie, grupurile spre exemplu, şi care parchează un autocar pot deconta cheltuielile în totalitate, fără să mai fie nevoiţi să justifice în faţa contabililor situaţia stupidă în care spui „am parcat, dar ce să fac eu dacă mi-au dat bon fiscal pe căcătoare?”

Ca la români. Baftă şi miracole la Castelul Corvinilor.

taxa-wc

6 Răspunsuri la Taxa pe WC din România a atins un prag istoric

  • Kmi spune:

    Ti-ai pus intrebarea daca cel care ti-a luat banii de parcare stie sa foloseasca o casa de marcat?
    Sau poate îi tinea locul parcagiului iar el era baiatul de la departamentul wc si a tastat doar ce stia (ca atât stia)!

  • GustAmar spune:

    Bonuri sunt emise de aceasi casa de marcat. Si anume un Datecs MP55. Va spun in cunostiinta de cauza.

    • Am observat şi eu acest lucru.

    • Kmi spune:

      Nu stiu cât de relevant e cu ce brand de casa marcat au fost emise acele doua bonuri fiscale, mai relevant mi se pare indiferenta operatorilor. Cu siguranta sefii lor nu au facut niciodata vreo analiza a activitatii firmei lor! Acum cu siguranta isi vor da seama ca e profitabil sa ai deschisa o buda, dar a gestiona o parcare te cam baga in faliment. Asta analizand incasarile pentru cele doua departamente: parcare si wc.
      Dincolo de zâmbetele de pe chipurile noastre aceste rânduri au si menirea de a ne pune pe gânduri la cât de responsabili suntem, noi românii, in tot ceea ce întreprindem, fie ca suntem simpli slujbasi sau mari demnitari.

  • csiszer spune:

    Dap si eu am dat de acelasi angajat cred ,,,,,, nu mi sa permis sa intru pe bicicleta , am fost obligat sa cobor si sa imping bicicleta prin parcare pana la chioscuri . de sigur pe langa mine mergeau masini si chiar motociclete si surpriza : ei nu impingeau autovehiculele .

Ce mai poţi să spui?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre Urieş

Blogger, web designer, fotograf. Pasionat de fotografie, filme, calculatoare. Călătoresc cât de mult pot. Scriu şi citesc cu plăcere. Cea mai citită revistă: PhotoMagazine. Cel mai vizionat film: Gladiator (2000). Fotograful preferat: Andrzej Dragan. Aşteptări de la viaţă: n-am, prefer să mă aştepte ea.