29 mart. 2017
  |   Nu sunt Comentarii

Vrei CFR? Ai întârziere! Vrei reducere?! Ai, da, una lungă, întinsă pe bilet, alături de două lămâi

Ce să mai încoace și în colo, în România e fain. Ai de toate. Adrenalină, suspans, sefeu, romliwood, romgleză și mai ales muie la tot pasul. Și toate astea le găsești gratis, peste tot, la teveu, pe stradă, în concedii, vacanțe, la instituțiile publice și mai ales la companiile care încă au rămas cu capital de stat, adică cele cu ugerul bun de muls și mare cât sacul meu de dormit când e umplut cu mine.

Ce avem noi aici?

La prima vedere nimic ieșit din comun, nu-i așa? Însă, dacă intri în detalii și scormonești și ești interesat să călătorești de la Deva la Timișoara cu trenul IRN 1837 care cică pleacă din Deva la ora 08:51 o să ai un mare șoc.

Dar hai să te luminez. În poza de mai jos vezi un bilet de tren pe care l-am cumpărat în data de 28 martie 2017 pentru o călătorie pe care vreau s-o fac în data de 1 aprilie 2017 (sper că nu-i păcăleală, când e vorba de CFR mă aștept la orice).

Buuun. Să observăm mai cu atenție. Trenul este un IRN, adică, în traducere ceferească, un Inter Regio Night. Ce să-ți povestesc! M-ai impresionat până la lacrimi. Adică nu puteai să-i spui dracului tren intern de noapte? În fine, desigur, ai vrut să te înțeleagă și englezu, că parcă englezu se dă în vânt după trenurile noastre interne care mai mult își hârșâiesc roțile pe șinele ruginite decât să alerge ca nebunele cu măcar o sută de kilometri la oră. Dar să trecem și peste asta.

Trenul cu pricina pleacă de la Iași, da, într-adevăr, noaptea, la ora 19:25. Vezi mai jos orarul.

Merge un prieten la Deva și eu îl rog să-mi cumpere bilet la trenul ăsta. Credeam că dacă îl cumpăr mai repede cu câteva zile o să am o mică reducere. Ajunge omul în gară și în timp ce se afla în fața casei de bilete mă sună.

  • Traian, doamna asta îmi spune că acest tren (IRN 1837), care cică ar trebui să sosească la Deva la ora 08:51 (atenție, atenție la exactitate, 08: 51) are tot timpul întârzieri de minimum O ORĂ, mai vrei biletul, trebuie să ajungi la o anumită oră?
  • Poftim?!
  • Da, prietene, vorbesc serios, sunt aici, la bilete.
  • Păi și ceva reducere de întârziere nu primesc, zic eu?!

Prietenul meu, un nebun ca mine, îmi răspunde pe măsură.

  • Ba da, prietene, primești un mare discount care se numește muie întinsă pe bilet și în plus ai și două lămui pe care să le folosești în cazul în care îți este greață muindu-te așteptând trenul care vine de la Iași și care nu știi exact la ce oră sosește în Deva.
  • Super, nu mă grăbesc, nu am o oră anume, deci pot să iau și muie înainte să ajung în Timișoara Nord. Iar lămuile alea sigur îmi vor prinde bine, că și așa am un soi de răceală care mă face să-mi târâi mucii pe peronul ceferist plin cu fraieri care încă mai cred că întârzierea trenurilor românești nu-i decât un vis urât. Cumpără-l, amice, am vrut să mă dau cu trenul, o să mă dau cu trenul, poate o să-mi mai iau și eu niște lămâi.

Dacă știi că trenul ăla merge într-un fel anume, de ce dracului nu-i adaptezi și ora la viteza cu care circulă? Dacă tu știi că are o oră întârziere, de ce dracului mă chemi pe mine la gară cu cel puțin o oră înainte, să stau ca fraierul pe peron în speranța că poate printr-o minune o să ajungi mai repede?

Ceferiști cretini și indolenți, când eliberați bilete la trenuri care știți din start că au întârziere, nu credeți că ar fi bine să faceți o mică reducere, măcar de-o cafea? Ce logică au toate cifrele alea pe care le puneți voi pe siteul ăla minunat al vostru?

Vreau să mă dau cu trenul și încerc să profit de ocaziile pe care le am, dar să-mi spui că tu întârzii, că nu am nici o reducere și că de fapt eu trebuie să vin cu ore bune pe peron să te aștept, ca fraierul, ca românul, ca prostul, asta mi se pare cea mai tare muie națională. Știu, o să vă deranjeze pe unii limbajul, dar o muie e tot o muie, indiferent cum o iei.

Am spus, e fain în România. Și prețul de mocăniță e la nivel cu prețul de IRN. Cum nu știi ce-i aia mocăniță?! Bă, ești prost?!

Ce mai poţi să spui?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre Urieş

Blogger, web designer, fotograf. Pasionat de fotografie, filme, calculatoare. Călătoresc cât de mult pot. Scriu şi citesc cu plăcere. Cea mai citită revistă: PhotoMagazine. Cel mai vizionat film: Gladiator (2000). Fotograful preferat: Andrzej Dragan. Aşteptări de la viaţă: n-am, prefer să mă aştepte ea.