Aveam unsprezece ani când am descoperit cartea Ultimul Mohican. Eram abonat la trei biblioteci. Citeam ca un apucat, de ziceai că o să vină pârjolul şi-o să ardă din temelii toate bibliotecile lumii. Într-o după-amiază am fost la bibliotecă şi am ales Ultimul Mohican, editura Biblioteca pentru toţi, trei volume, nu foarte groase. În ziua aia am fost la antrenamente, la şcoală şi am tras şi câteva ture de joacă.
Seara eram destul de obosit. Am mâncat ca spartul, că aveam arderi nu ca acum, mi-am făcut temele şi m-am prefăcut că mă duc la somn. De fapt, ardeam de nerăbdare să mă apuc de citit despre mohicanul care părea a fi ultimul din neamul lui.
Mama mi-a spus să mă bag la somn pentru că altfel dimineaţă iar o să tragă de mine să mă trezesc. M-am băgat în pat şi m-am prefăcut că dorm. Mama s-a retras în camera ei. Pândeam ca un mişel pe la uşă să văd dacă mama s-a culcat sau încă este trează.
Când am văzut că mama a stins lumina şi s-a băgat la somn am fost în extaz. Am aprins lampa de birou şi m-am apucat de citit noua mea carte închiriată. Primul volum l-am devorat. La al doilea deja eram hotărât să nu mă culc până nu termin tot romanul. Uncas, protagonistul romanului, mă fascina, instantaneu devenise eroul meu. Când am terminat ultimul volum deja eram chior de somn şi afară se făcuse dimineaţă. Era prea târziu să mai dorm. Dar a meritat.
Am recitit acea carte ori de câte ori am avut ocazia. Şi cred că o voi mai citi de câteva ori până plec în lumea celor veşnice. Scriitorul a devenit celebru datorită acelei cărţi, iar lumea filmului nu putea rata ocazia să pună în scenă un film intitulat Ultimul Mohican. Şi pentru că s-a întâmplat asta nu pot să nu spun că cinematografia nu putea exista fără acel film. Însă, tot cartea este mai grozavă. Merită s-o lecturezi, nu vei pierde nimic, dimpotrivă, te vei îmbogăţi.
Ce mai poţi să spui?