20 ian. 2019
  |   1 Comentariu

Am întâlnit părinți care merg la psiholog pentru că și-au prins copiii citind cărți

Există în Deva o cafenea literară (Jos Pălăria) care a publicat pe pagina ei de facebook o poză cu doi copii care au în mâini o carte și citesc, poza e însoțită de îndemnul ”Șochează-ți părinții, citește cărți!”. Mișto, nu? Chiar tare de tot, mai ales că, văzând asta, mi-am adus aminte că undeva, cândva, am întâlnit părinți care se tratau la psiholog pentru că și-au prins copiii citind cărți.

Da, s-ar părea că în vremurile noastre, vremuri în care primează cârnații de Pleșcoi, sarmalele de România, aifoanele și samsungurile, boxele portabile, tămâia de Athos, chiloții de Botezatu, Loganul de Germania, chinezăriile, brânza de Italia, încălțările de Anglia, tre(l)ningurile de naic și de adidas, halăuinurile de America, romgleza și okeiul cel de toate zilele, pentru un părinte e șocant să-și prindă copilul citind o carte. Șoc și groază. Cum să-și obosească ochii progenitura mea cu căcaturi scrise prin cărți? Nu-i suficient că-l terorizează destul needucații ăia de învățători repetenți la capitolul pedagogie?

Îmi aduc aminte că în vremea copilăriei mele lucrurile stăteau fix invers. Mama se îngrozea atât de tare când mă prindea la ore târzii în noapte citind iar încât mă certa și chiar se răstea la mine. Dar, când mă vedea apatic, cu degetul în nas, privind în gol și visând la cai verzi pe pereți, venea și mă întreba: dragul mamii, ești bine, ești cumva bolnav, tu nu mai citești? Să nu fi citit o carte, pentru mama era o enigmă, era șoc. Pentru părinții din ziua de azi cititul la copii înseamnă spaimă și teroare.

Cunosc părinți care își îndeamnă mereu copiii să citească, fără ca ei s-o facă, iar când copilul vine și spune, mama, mama, am citit două cărți, părintele o dă în tremurat și dă fuga la psiholog. Domnul psiholog, domnul psiholog, copilul meu a citit? Ce-i de făcut?

Nu cititul ar fi o problemă pentru părintele care nici măcar nu răsfoiește manualele școlare ale propriului copil, ci oboseala pe care o presupune cititul. În opinia unor părinți moderni, copilul secolului 21 trebuie să fie sănătos, fără imunitate, alintat, ferit de apostrofările învățătorilor, mai presus decât oricare altul, ascultător, să aibă smartfon și tabletă și să fie mai ales prost. Prin urmare, apar din ce în ce mai des îndemnuri de genul șochează-ți părinții citind cărți, îngrozește-ți părinții demonstrând că ai citit două cărți într-un an, pune-ți la pământ părinții demonstrându-le că pe mașină, de la școală și până acasă, citești o carte în loc să te joci jocuri stupide pe tabletă.

Copii, că acum doar cu voi vorbesc, deși sunt convins că se vor băga în seamă și niște părinți șocați, trimiteți-vă părinții la psiholog, șocații citind cărți, multe, cât mai multe, să vadă și ei cum e atunci când voi citiți cărți și ei n-o fac. Hai, că puteți, instaurați dictatura în rândurile părinților. E rândul vostru să îi îndemnați să meargă la bibliotecă, nu la psiholog.

Un răspuns la Am întâlnit părinți care merg la psiholog pentru că și-au prins copiii citind cărți

Ce mai poţi să spui?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre Urieş

Blogger, web designer, fotograf. Pasionat de fotografie, filme, calculatoare. Călătoresc cât de mult pot. Scriu şi citesc cu plăcere. Cea mai citită revistă: PhotoMagazine. Cel mai vizionat film: Gladiator (2000). Fotograful preferat: Andrzej Dragan. Aşteptări de la viaţă: n-am, prefer să mă aştepte ea.