12 iul. 2015
  |   8 Comentarii

Băga-mi-aş picioarele în el de ştrand!

Azi a fost o zi importantă pentru hunedoreni. A fost inaugurat un complex de agrement, primarul Arion şi-a îndeplinit un obiectiv, a fost soare şi n-a plouat. Şi la toate astea se adaugă faptul că a fost duminică. Chestiuţe importante, ce să mai…

În Hunedoara viaţa este liniştită, monotonă chiar, puţini oameni mor, violurile au cam încetat, omoruri nu prea sunt, nimeni nu are surplus de bani de spart pe la cazinouri. Duminica, de obicei, localnicii merg la iarbă verde să-şi spele gioarsele de maşini aduse majoritatea din Germania, să halească un mic şi să dea pe gât o bere, alţii dorm de rup patul alături de copiii mici care trebuie să crească, unii se duc pe la Prislop să spună rugăciuni pentru ca mai apoi să-i înjure pe alţi şoferi care se întorc şi ei spre casă.

Nu-s griji, nimeni nu-i urmărit penal, toată lumea are apartament proprietate personală, mâncare este din belşug, serviciul e serviciu.

Deci, la Hunedoara e plictiseală mare, aşa că atunci când apare un ditamai ştrandul în mijlocul oraşului, pe banii oamenilor săraci, cu scopuri electorale şi cu multă nesimţire, toată lumea rămasă pe acasă se duce la inaugurare, că doar avem prilej de sărbătoare, nu mămăliga-i importantă, ci cultura, nene!

Să mă duc să nişte ştrand…

Şi-am fost şi eu. Nu la ora nouă, când a-nceput defilarea şi exteriorizarea vedetelor politice sau mondene, ci pe la zece şi ceva, când s-a mai aerisit puţin locul, deşi încă mai puţea a beşini de oameni mari.

Când am ajuns acolo mi-am dat seama că sunt cu Cezar. Totuşi, am înaintat până aproape de primul bazin, citind deja pe un pliant partea cu interdicţia care tocmai mă incrimina că am intrat cu un animal de companie. În clipa aia a venit spre mine un gardian (de la poliţia locală), martalog rău şi prost plătit, dar fără intenţii de a se stropşi la mine, conştient probabil că un gest greşit l-ar fi putut costa o halcă din curul lui minuscul.

Ştiţi, n-aveţi voie cu animale de companie, mai ales că nu are botniţă pe bot… Da, ştiu, tocmai am aflat, motiv pentru care tocmai vroiam să plec. Eu eram informat, numai că boul în ţinută albastră era şi este dezinformat: ciobănescul german face parte din grupa de câini la care botniţa este opţională, nu obligatorie, pentru că nu este un câine dintr-o rasă de luptă. Aşa că, până vă informaţi corect, să vă puneţi voi botniţă pe bot, domnilor gardieni publici.

Am privit puţin, am schimbat două vorbe şi-am plecat. Asta a fost toată inaugurarea acelui ştrand de 2 milioane de euro plătiţi de la bugetul local. Dar asta nu-i totuşi tot.

Momentul de penibilitate

Echipa Penibililor 1 Echipa Penibililor 2

De ce să?…

De ce să faci o bază de agrement, un complex în aer liber, cu mai multe bazine, în mijlocul oraşului şi chiar în spatele unui bazin de înot acoperit, construit acum vreo 40 şi ceva de ani şi care necesită reparaţii? Din două motive posibile: ori eşti prost şi nu gândeşti decât cu stomacul sau cu viermele din pantaloni, ori vrei să te dai mare şi să fuţi 2 milioane de euro din bani publici ca să zici că ai făcut şi tu ceva ca şi primar.

Cum să?…

Păi nu era mai bine ca cele două bulioane de euroi să le fi băgat în modernizarea bazinului deja existent în buricul târgului? Adică să măreşti bazinul olimpic de 25 de metrii şi să ataşezi la cele existente încă unul sau două, cu topogane cu tot. Dar nu, noi suntem români şi aici în România facem lucrurile doar pe principii politice, semifuturistice şi fără utilitate – deşi în curte e noroiul cât carul, vacile sunt nehrănite, gardul stă să cadă şi ne plouă-n casă, ca să nu mai spunem că nici drumul nu mai e practicabil.

Corvina – i spune la ştrandul ăla

Azi cănd am intrat pe poarta ştrandului ştiam că acel loc public nu avea autorizaţie sanitară de functionare. N-a intrat nimeni în apă, deci asta nu a reprezentat o problemă. Sunt însă curios dacă de miercuri încolo, când scăldatul va fi şi el inaugurat, apare autorizaţia sanitară, că fără aia eu ştiu că nu-i voie şi că lipsa ei reclamă nişte probleme din punctul de vedere al sănătăţii vizitatorilor.

Bani de la bugetul local pentru un ştand. Problema este că banii ăia nu-i avem, că n-avem cum, că Hunedoara nu-i Las Vegas. Consiliul Local a contractat un credit, pe care îl vor plăti… Oare cine altcineva dacă nu proştii de cetăţeni, pe care oricum nu i-a întrebat nimeni dacă vor ştrand sau drumuri mai asfaltate şi mai multe locuri de muncă? Cu alte cuvinte tocmai ne-am îndatorat şi mai mult doar pentru a avea şi noi scăldătoare faină ca cea din Deva, Aqualand parcă îi spune la aia.

Cine merge la scăldat şi cum?

Majoritatea vizitatorilor vor fi cei din cartierele mărginaşe, negrotei şi cocalari, manelizaţii şi fufele cărora apa nu le curge la robinetul de acasă din cauza neplăţii datoriilor la asociaţia de proprietari. Dacă mă voi înşela înseamnă că primarul Arion a făcut un studiu de piaţă foarte profund şi clar (sper că nu a costat şi ăla alte două milioane de euroi) şi pentru asta merită felicitat.

Nu vor avea voie să intre în apă cei cu boli dermatologice sau transmisibile, drogaţii, cei cu alcool la bord şi nu ai voie să mănânci nimic la o distanţă mai mică de 1,5 m de bazinele din complexul cu pricina. Asta m-a dat pe spate.

Lista de mai jos indică doar câteva dintre bolile dermatologice transmisibile şi dacă cineva îmi demonstrează că nu va intra la Corvina nici un purtător al vreunei boli din cele enumerate, mă duc şi fac muncă în folosul comunităţii timp de o săptămână.

  • Infecţia HPV (responsabilă de apariţia negilor)
  • Micozele cutanate sau unghiale (în special ciuperca piciorului)
  • Foliculita cu pseumodonas (pentru cei care frecventează bazinele de spa sau jacuzzi)
  • Molluscum contagiosum (infecţie cauzată de poxvirus)
  • Granulomul de piscină (erupţie papulo-nodulară cauzată de Mycobacterium marinum, în special la cei care practică înot)

Un sfat prietenesc

Există un joc pentru PC numit SimCity, produs de EA (Electronic Arts Inc), care simulează în cele mai mici detalii construirea unui oraş de la zero. Îl sfătuiesc pe primarul Hunedoarei (dar pot încerca şi alţi oameni din administraţia publică) să pună mâna şi să se relaxeze cu SimCity. Astfel va afla că un oraş, ca să fie atractiv pentru cetăţenii actuali dar şi pentru alţi potenţiali localnici, trebuie, în primul rând, să aibă toate utilităţile la locul lor, industrie variată care să aducă bani la buget, taxe şi impozite locale diferenţiale, spitale moderne şi accesibile oricui, infrastructură şi cât mai multe locuinţe sociale. După ce sunt toate astea puse la punct, se poate trece şi la locuri de distracţie şi agrement.

Gata, am plecat la ştrand.

Foto şi video: Sebastian Bârgău, Olar Claudia, renasterea.ro

8 Răspunsuri la Băga-mi-aş picioarele în el de ştrand!

  • Cohoness spune:

    Mai fratie, daca pozele ti le-a facut Bargau…. Cu astfel de oameni merge tara asta la vale si fara a fii ipocrit cred ca voi cu siguranta dati o mana de ajutor. Ce rahat e asa de grav la strandul asta? Cine sula mea va plateste sa scrieti rahaturi? Chiar asta este opinia voastra??? Pacat eu unul nu va mai citesc….

  • ovidiu spune:

    Desi pari un mare domn…de carton ma tot intreb ce tot ai cu negrotei?esti cumva vreun pricajit, un ratat sau vreun albicios cu juma de creier? vai s-amar de capul tau si oasele tale si a celor care gandesc ca tine.deci javra ta sa aibe dreptul sa intre, iar cum spui tu negotei sau cum ii mai spui nu are voie???te consider om?eu te consider parazit dar sti ceva omaneii ca tine nu i-as lasa nici pe picioare sa ma spele

  • oana spune:

    Ce exprimari de tot rahatu ai nene !
    Nu te-ai intrebat niciodata de e te evita lumea? Sa fie oare din cauza caracterului flegmatic pe care il ai si tu si tovarasii cu simt civic super-dezvoltat(unu-i mentionat in primul comentariu).
    Sunteti o gasca de martalogi care nu va ganditi decat la ale voastre burti care incep sa creasca a nesimtire. Drept dovada : articolele de genul astuia, proaste, platite.
    Ce realizare !

  • Ciprian spune:

    Chiar aveam nevoie de strandul asta ,in fiecare vara trebuia sa mergem La deva,geoagiu,calan .toti cereau chestia asta ,acum toti sar de cur in sus .

  • eusebiu spune:

    Dupa cate stiu eu strandu e facut pe fondurii europene nu din bani publici …si proiectu e de pe vremea lu’ Hada……

  • Karin spune:

    Nu mi se pare foarte inteligent sa peticesti un bazin vechi de 40 de ani, care are dealtfel alte utilitati decat strandul in aer liber. Te plangi de marea plictiseala din Hunedoara, dar esti indignat de incercarea remedierii acesteia. Cazinoul amintit pare mult mai putin sanatos ca mod de viata decat posibilitatile de miscare in aer liber (inot) oferite de acest strand.

  • […] Mă repet în mod intenționat tocmai pentru a înțelege ghișeftul și pulimea care l-a votat pe domnul Arion zis și Aquarion. Ce anume cere această firmă privată, desemnată să gestioneze transportul local din Municipiul […]

Ce mai poţi să spui?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre Urieş

Blogger, web designer, fotograf. Pasionat de fotografie, filme, calculatoare. Călătoresc cât de mult pot. Scriu şi citesc cu plăcere. Cea mai citită revistă: PhotoMagazine. Cel mai vizionat film: Gladiator (2000). Fotograful preferat: Andrzej Dragan. Aşteptări de la viaţă: n-am, prefer să mă aştepte ea.