9 iul. 2013
  |   15 Comentarii

Ghici ce grupa sanguina am?

Sa stii ce grupa sanguina are corpul tau inseamna sa ai o sansa de a scapa cu viata in cazul unui accident in care ai nevoie de donatori de sange. Sa nu sti acest detaliu poate genera o situatie stupida in care medicii sa o tot dea de gard si sa spuna mai apoi, dupa deces, ca nu ti-au putut determina la timp grupa sanguina. La ce te gandesti cand faci un exercitiu de imaginatie cu nuante negative si te gandesti ca s-ar putea sa mori candva tocmai din cauza ca nu ti-ai cunoscut grupa sanguina?

Imi amintesc ca pe vremuri, adica pana pe la 1990, cetatenii acestei tari puteau afla foarte repede ce grupa sanguina au printr-o simpla cautare fizica intre copertile Buletinului de Identitate. Astia mai vechi putin pe planeta, va mai amintiti? Pe vremea “gloriosului B.I.” daca te prindea Militia ca nu ai sanguina facuta si trecuta in documentul cu care te identificai primeai o amenda de 25 lei foarte vechi si obligativitatea de a dona 200 grame de sange. Mno, aia amenda!

Acuma vorbind foarte serios, spun ca eu imi cunosc sanguinica, ca mi-o ramas in memorie de cand aveam B.I.-ul copertat, dar astia tineri, care or primit direct cartonul ala cat casa chinei, pe care e mai important sa ai dovada ca ai votat candva, ce fac? Ce face copilul care printr-un accident stupid a dat o masina peste el si a pierdut cam o halba de sange? Ziceti voi?

Stateam la o palavra cu cineva si ma gandeam privind in gol, asa ca prostu’, chiar asa, noi avem documente de identificare din ce in ce mai sofisticate, dar undeva, pe unul macar, sa apara ce tip de sange avem nu am vazut! O fi rea vointa din partea autoritatilor? O fi tot nepasarea aia de zi cu zi pe care o intalnim din farmacie si pana la spitale? Om fi oare noi prosti si nu ne dam seama ca tipul de sange posedat nu mai este important?

Iti propun un sondaj de opinie, intreaba-ti cunoscutii (daca ai curaj si necunoscutii), provoaca-i sa-ti spuna sincer daca stiu ce grupa sanguina au. Sunt convins ca vor fi putini dintre cei nascuti dupa ’90 incoace care sa-ti raspunda pozitiv la aceasta intrebare. Apropos, tu ce grupa sanguina ai? Oops!

Te provoc sa contribui si tu la efectuarea unei statistici simple. Raspunde la sondaj si apoi spune-ti parerea despre subiect.

15 Răspunsuri la Ghici ce grupa sanguina am?

  • maya spune:

    Deci, dacă am apăsat pe da înseamnă că-s de dinainte de 90 și o stiu. Am AB4-așa ca pentru o geamana, două întruna !!!!
    Nu-i bai nici pentru cei care nu o stiu, cu teste moderne se determină pe loc, așa ca la glicemie sau colosterol.Problema este alta…la criza din sănătate până donează neamurile, colegii, prietenii de pe F.B. este posibil să nu -ți mai folosească ca-ți este sau nu trecută sau determinată.Să nu aveti nevoie!

    • Uries spune:

      Da, Maya, cu teste moderne ne putem afla repede grupa sanguina. Dar daca acolo unde suntem nu exista aparatura care sa ne salveze? Si pana la urma, oare ar strica daca pe cartea aia stupida de identitate se trece si grupa de sange?

    • maya spune:

      Traian, inexistența aparaturii care ar putea sa ne salveze este tot o urmare a crizei. Acum întreb și eu…și dacă ai grupa în buletin și nu ai sânge sau aparatură, sau medic, medicamente, sau benzină pentru salvări, sau…?!!!! …să-i ia naiba pe cine știu eu!
      Tu să ai în schimb o zi frumoasă!

  • Sonia spune:

    Îmi știu grupa sanguină pentru că, deh, m-am născut mai devreme decât alții. Fiica mea o știe și ea, am aflat-o eu după ce s-a născut, din fișa ei de la spital. M-am întrebat de multe ori de ce nu mai este obligatoriu să o avem trecută în buletin. Păi cum zicea și Maya, metodele moderne ajută la determinarea ei rapidă. În plus, în caz de accident, este posibil ca buletinul celui rănit să zacă cine știe pe unde și tot nu îi este de folos.
    Nu cred că este nepăsare în cazul ăsta. Sunt alte exemple de nepăsare crasă în sistemul nostru sanitar.

    • Uries spune:

      Sonia, dar accident nu inseamna doar dezastre pe sosele. Zici ca nu de nepasare este vorba. Dar oare de ce?

  • Irealia spune:

    Grupa sanguină a copiilor am aflat-o de la spital, după ce s-au născut, chiar voi verifica dacă fiică-mea și-o cunoaște au ba. Zici că noi o aveam pe B.I, dar până să avem B.I? Nu-mi amintesc să mi-o fi spus maică-mea, știu bine că m-am dus să mă înțepe în deget -aveam pile- altefel îmi extrăgea sânge din venă.
    Nici eu nu cred că asta-i cea mai mare problemă și nu știu dacă-i neapărat nepăsare… Oricum, copiii sunt mult mai bine informați, din punct de vedere medical, în școli, în zilele astea, așa că nu m-ar mira să-și știe cei fără B.I grupele sanguine fără probleme.

    • Uries spune:

      Nici nu am spus ca asta ar fi cea mai mare problema a Romaniei, am vrut doar sa spun ca daca tot au facut o Carte de Identitate mare cat casa neamului puteau trece acolo si aceasta informatie. Dar no, e democratie, nu se cade sa-l obligi pe cetatean sa se intepe in deget, ca nu te mai voteaza la alegeri… 🙂

  • Elena spune:

    In Republica Moldova inca se mai indica grupa sanguina pe B.I. Din fericire !

  • Sonia spune:

    Traian, nu am date concrete, dar CRED că faptul că s-a renunțat la înscrierea grupei sanguine în buletin a avut un raționament logic. Interesant ar fi să ne spună cineva dacă în alte țări, mai civilizate să le zicem, există acestă practică.
    Am înțeles că nu te refereai doar la accidentele de circulație. Sunt multe împrejurări în care omul are nevoie de asistență medicală de urgență și la fel de multe cele în care decât să cauți buletinul unei persoane mai bine îi faci un test rapid.

    • Uries spune:

      Si care ar fi acel rationament logic?

    • Sonia spune:

      Cel pe care l-am enunțat deja. Uneori e mai rapid să stabilești grupa sanguină a omului, făcând o analiză, decât să îi cauți buletinul pe cine știe unde.

  • geanina spune:

    🙂
    ei na! m-ai prins! nu-mi stiu grupa sanguina. dar nu sunt eu vinovata. daca nu mai e obligatoriu… 🙂

  • elly weiss spune:

    Atat de usor se determina azi o grupa sanguina ca nu cred ca e o catastrofa ca nu-i pe C.I. Chiar si inainte de ’89 oare medicii, in cazul unui acident, se orientau dupa grupa de pe un B.I.? Nu prea cred, mai ales ca mai existau chiar si greseli ori omul nu umbla cu BI-CI dupa el desi asa se indica.
    Eu mi-o cunosc. Dar uite ca n-am nevoie de ea :))) Glumesc, bine-ar fi sa n-am niciodata.

    • Uries spune:

      Ok, pana acuma majoritatea a spus ca nu mai este important sa ai grupa sanguina la vedere. Te rog sa-mi spui care era logica pana la 1989, sunt curios sa aflu parerea ta.

Ce mai poţi să spui?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre Urieş

Blogger, web designer, fotograf. Pasionat de fotografie, filme, calculatoare. Călătoresc cât de mult pot. Scriu şi citesc cu plăcere. Cea mai citită revistă: PhotoMagazine. Cel mai vizionat film: Gladiator (2000). Fotograful preferat: Andrzej Dragan. Aşteptări de la viaţă: n-am, prefer să mă aştepte ea.