16 sept. 2013
  |   7 Comentarii

Am scris istorie in satul Ursici – Partea I

Preludiu pentru autoritatile locale

Am fost la Ursici si da, chiar am scris acolo o bucata din istoria Romaniei. Primul sat din Romania electrificat cu panouri solare si primul cotet de porci care are bec de 12 volti alimentat cu lumina venita direct de la soare. Eu nu am facut decat sa scriu cateva articole care promova ideea de a duce lumina la Ursici, sa mai conving cativa bloggeri sa scrie si ei despre satul uitat de lume in care oamenii isi ingroapa rudele in propria curte, sa donez cativa banuti in contul asociatiei Free Miorita, sa ma duc si eu acolo si sa pun mana la instalarea luminii.

Inima proiectului a fost Iulian Angheluta, presedintele asociatiei care a initiat actiunea, si Banca Unicredit, care a pus toti banutii gramada si a zis hai sa facem odata lumina. Mana de lucru a fost formata din angajati ai bancii, din alti bloggeri, din alti oameni iubitori de oameni. Doar cinci oameni din judetul Hunedoara am fost prezenti la Ursici. Restul au stat confortabil pe feisbuc si au dat laicuri la greu.

Nu vreau sa insist in acest articol cu vorbe de lauda, asa ca acopar tastatura cu display-ul de la laptop si las restul pe maine cand voi reveni cu alte detalii. Imi doresc inca sa ma mai odihnesc un pic, motiv pentru care azi nu merg cu ciobanescul la dresaj, oricum e rupt si el in gura.

Nu inchei inainte de a spune ceea ce vroiam sa spun cu mare parere de rau. Sa le fie rusine autoritatilor locale, care nu au venit sa ma vada catarat pe casa, in conditiile in care am rau de inaltime, sa ne vada cum dormim  in cort si cum stam uzi leoarca in ploaia mocaneasca, sa ne intrebe daca avem nevoie de vreo scula, sa zica felicitari sau macar multumesc, sa ne intrebe daca suntem obositi, bolnavi sau raniti. Nici cand am plecat nu am fos bagati in seama, iar unii localnici din Bosorod se cam uitau stramb la noi. Unii m-au salutat totusi.

Nu cred ca avea cineva neaparata nevoie de prezenta primarului, viceprimarului sau a secretarului de la primaria comunei Bosorod, care au zis ca vin sa ne vada si nu au venit. Domniile lor au ales sa se dea in spectacol la emisiunea “Eu Miss Fata de la Tara”, filmata de Prima TV, nu in cursul saptamanii de foc, ci la sfarsit, uitand ca cineva a venit tocmai de la Bucuresti pentru a aprinde un bec in satul in care oamenii au votat cu ei tocmai pentru ca au promis ca vor face macar un drum mai accesibil.

 

Le spun bravo tuturor publicatiilor din media care au trimis reporteri la Ursici pentru a se convinge ca in tara asta mai exista si oameni care vor sa ajute neconditionat alti oameni.

Una peste alta, indiferent de nepasarea unora, spun din nou ca am fost la Ursici si ca am scris istorie, direct cu mana mea, iar pentru asta nu tin sa fiu laudat, tocmai de aceea am ales sa scriu si sa nu tac cand vine vorba de vesnica ignoranta a unora din administratiile locale din tara asta. E totusi un pic mai bine, ca in acel sat acum oamenii vad lumina in ograda vecinilor, chiar daca sunt la ceva departare unii de altii.

Si pentru a va convinge ca mi-am infrant frica de inaltime (sper ca toata) va las un mic filmulet creat de cei de la TVR 1.

Ne citim maine la partea a doua.

7 Răspunsuri la Am scris istorie in satul Ursici – Partea I

Ce mai poţi să spui?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre Urieş

Blogger, web designer, fotograf. Pasionat de fotografie, filme, calculatoare. Călătoresc cât de mult pot. Scriu şi citesc cu plăcere. Cea mai citită revistă: PhotoMagazine. Cel mai vizionat film: Gladiator (2000). Fotograful preferat: Andrzej Dragan. Aşteptări de la viaţă: n-am, prefer să mă aştepte ea.
Abonează-te! Pentru tine e GRATIS.

Dacă îţi place cum scriu adaugă adresa ta de e-mail şi fă-ţi un abonament la articolele viitoare.

Alătură-te celorlalți 68 de abonați

Despre fotografie
Foto Blogger