4 dec. 2013
  |   2 Comentarii

Gazele de sist nu salveaza lumea, ci o ucid

Da, ai citit bine, gazele de sist nu va salva lumea, o va ucide incet, incet. In urma extragerii lor din pamant, populatia planetei va ajunge la agonie si extaz. Extazul va fi insa doar de partea elitei, in timp ce prostimea, grosul populatiei, va simtii o agonie ucigatoare, una care te va face sa-ti doresti sfarsitul, care te va face sa te intrebi ce naiba mai cauti pe planeta asta. Mi-as dori sa nu mai scriu despre mizeriile din Romania sau despre cele care impanzesc intreaga lumea, pentru ca sunt satul pana in maduva oaselor de lupta in van si de unul singur.

Romania_AziIn fiecare zi in care ma trezesc si constat din nou ca poporul meu doarme nepasator, din nou imi vine sa-mi bag picioarele in tot. Insa caut inca o farama de putere si merg mai departe. Caut noi puncte de sprijin si incerc sa ma motivez singur. Imi spun mereu: trebuie sa merg inainte, trebuie sa lupt, sa traiesc viata, sa o suport si sa-i suport, desi cateodata imi doresc un nou razboi mondial, in care lumea sa se trieze din nou.

Dar sa revin la gazele de sist. Nu scriu acest documentar pentru ca este la moda subiectul, o fac pentru ca am citit si m-am documentat despre aceasta problema si vreau sa impartasesc cu voi concluziile pe care le-am tras, poate asa vom decide sa ne trezim din amorteala si sa ne aratam adevarata fata de urmasi ai dacilor.

In materialul meu voi face tot timpul o comparatie: lipsa interesului pentru bogatiile arheologice descoperite pe pamant romanesc si dorinta apriga de a ne intoxica cu gaze de sist. Asa ca fii atent, uneori va trebui sa citesti si printre randuri.

Chestiuni generale despre interesul national

Exista si in Romania o lege care este mai presus de toate celelalte si care trebuie sa stea la baza tuturor deciziilor luate de Statul Roman, Constitutia Romaniei. Desi apare in aceasta lege fundamentala termenul de “interes national”, nu vei gasi nici unde o definire a interesului national. Interesant nu? Totusi, art. 136 din Constitutie spune ca “Bogatiile de interes public ale subsolului […] fac obiectul exclusiv al proprietatii publice”. In ceea ce priveste activitatea economica, financiara si valutara, exploatarea resurselor naturale, Constitutia prevede ca toate acestea se supun, evident, interesului national. Concluzie: nu stim exact ce inseamna exact interes national, insa ca sa nu fim aratati cu degetul spunem ca avem cuprins in Constitutie faptul ca ne protejam bogatiile si economia in si pentru spiritul poporului. In atare situatie, este de inteles ca spiritul poporului si interesul national trebuie sa se supuna intereselor mediului politic. Ai inteles? Cu alte cuvinte, tu, cetatean al acestei tari, nu prea contezi, asta daca nu cumva iesi in strada si iti impui punctul ferm de vedere in ceea ce priveste interesul national.

Efectele si extragerea gazelor de sist

Exista efecte negative periculoase atunci cand vorbim de exploatarea gazelor de sist, riscuri si efecte demonstrate deja de activitatea din SUA, tara care este pionierul exploatarii acestui zacamant neconventional. Acolo, teritoriile in care au aparut sondele de exploatare au devenit zone moarte, cu oameni bolnavi care traiesc ca in lumea a treia, deoarece cel mai important element al vietii, apa, a devenit o arma care ucide. Am citit un reportaj facut chiar in Pennsylvania de un jurnalist independent dedicat acestei cauze, Vlad Ursulean. Reportajul se intituleaza Americanii fara Apa. Oamenii din acea regiune traiesc intr-o alarma permanenta, beau apa in urma unor colecte facute de biserici si se imbolnavesc intr-o atmosfera de ignoranta totala din partea autoritatilor.

Concluzie: exploatarea gazelor de sist si in Romania poate duce la cutremure devastatoare, la boli violente, la explozii permanente, la lipsa apei potabile, la disparitia efectiva a vietii in zonele unde sunt plantate sonde. Parlamentul European a emis un raport in 2011 in care avertizeaza ca in urma studiilor de impact si a rezultatelor deja analizate cel mai mare pericol al sondelor de exploatare a gazelor de sist este lipsa de control total asupra utilajelor, ceea ce poate duce in orice moment la dezastre de ordin uman si ecologic. Da, in tot acest timp sunt create locuri de munca, adica se arunca un os care pare a avea multa carne pe el, cand de fapt acesta nu inseamna decat o reducere la tacere, in timp ce altii se imbogatesc, necazul este ca din tabara imbogatitilor nu va face parte Romania, economia, poporul, ci o mana sau doua de oameni fara scrupule.

Iata un film care iti infatiseaza soarta la care pot ajunge candva oamenii de la Barlad sau din alte zone ale tarii.

Descoperirile arheologice le ignoram aproape in totalitate

Daniel Roxin este unul dintre oamenii care se implica foarte activ in descoperirea si dezvaluirea adevaratei istorii a Romaniei si mai ales a poporului dacic. Ii admir perseverenta si chiar il urmaresc. Dar el este doar unul, in timp ce toti cei care ar putea lua decizii la aratarea adevaratei istorii si la exploatarea numeroaselor vestigii arheologice nu fac nimic, dimpotriva, se impotrivesc in mod tacit sau direct.

In anul 2012 au fost descoperite foarte multe dovezi ca pe teritoriul unde se afla Romania au existat asezari mai vechi de 7000 de ani. Stiti ce s-a intamplat? Nimic. Tara noastra are un potential turistic colosal, in cativa ani ne putem ridica deasupra economiilor multor tari, dar nu o facem. Chiar incercam sa ascundem adevarata istorie a noastra. In schimb, vrem sa creem locuri de munca periculoase, sa ne vindem resursele pe maruntis, sa ii lasam pe altii sa ne ia ce-i mai bun si mai apoi sa cumparam de la ei produse finite pe bani foarte multi.

Cam atat deocamdata despre gazele de sist si istoria Romaniei. Nu dormi. Fii atent la ce se intampla in jurul tau si nu ramane pasiv.

2 Răspunsuri la Gazele de sist nu salveaza lumea, ci o ucid

 • despa nicu spune:

  Subscriu prietene Traian.Eu, ca nevazator, m-am documentat.Am facut la imprimanta tot ce inseamna adevarata exxploatare a gazelor de sist si am distribuit-o la toata….prostimea.Incercam sa mai trezim lumea si sa nu se mai imbete cu apa rece.Stii care a fost raspunsul unora?

  „si asa noi nu putem face nimic, ei cei de la putere au deciziile.Dar o sa fie bani ca sa ne dea ajutoarele sociale si pensiile”
  Asa ca ……
  Te uimesti de cata gandire inceata.Avem nevoie de un Vlad Tepes

 • Athos73 spune:

  Eroii sunt prea puţini iar cei mari s-au dus demult dintre noi…Ţepeş, Vladimirescu, Avram Iancu sau Cuza…Mă întreb dacă nu cumva ne merităm soarta. Luaţi unul câte unul suntem deştepţi, pricepuţi la toate, noi, românii, suntem cei mai şi cei mai de pe planetă. Dar ca popor, mai ales astăzi, suntem vai de noi, o turmă de oi bolânde. Din păcate.

Ce mai poţi să spui?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Despre Urieş

Blogger, web designer, fotograf. Pasionat de fotografie, filme, calculatoare. Călătoresc cât de mult pot. Scriu şi citesc cu plăcere. Cea mai citită revistă: PhotoMagazine. Cel mai vizionat film: Gladiator (2000). Fotograful preferat: Andrzej Dragan. Aşteptări de la viaţă: n-am, prefer să mă aştepte ea.
Abonează-te la blog prin email, pentru tine e gratis

Introdu aici adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări atunci când vor fi publicate articole noi.

Despre fotografie
Foto Blogger