Să presupunem că eşti cetăţean german (asta în caz că nu eşti) şi că tocmai te-ai damblagit la cap şi vrei să te stabileşti definitiv în România. În mod normal, într-o astfel de situaţie, primul lucru la care te gândeşti este modalitatea prin care îţi vei găsi o casă, un imobil în care urmează să locuieşti tu şi familia ta.
Să mergem şi mai departe şi să presupunem că îţi doreşti să te stabileşti într-un oraş frumos, mare şi nu chiar atât de aglomerat, iar după nenumărate recomandări şi chiar vizite ai ales Timişoara.
Ghidul tău imobiliar în zece paşi
- Caută un agent imobiliar din oraşul în care urmează să te stabileşti şi contactează-l. Verifică-l, întreabă-l dacă are un site cu vânzări de apartamente în Timişoara. Dacă nu are îţi recomand să nu-l angajezi. O agenţie imobiliară care nu este dispusă să dezvolte o platformă online pe care să-şi publice ofertele şi cererile valabile nu este suficient de serioasă.
- Caută pe internet un site specializat strict pe anunţuri din domeniul imobiliar, cu secţiuni dedicate în primul rând oraşelor mari. Platformele care au anunţuri generale nu cred că oferă atât de multe informaţii şi posibilităţi unei singure secţiuni, acestea fiind dezvoltate în primul rând pentru a atrage reclamă, dacă se mai şi vinde câte ceva cu atât mai bine pentru proprietari.
- Nu cumpăra decât după ce negociezi la sânge şi, evident, numai după ce vezi cel puţin 10 case. Ştiu, asta presupune ceva timp şi efort, dar dacă vrei să te simţi „ca acasă” într-o ţară nouă atunci trebuie să te străduieşti cât mai mult.
- Verifică contractul de proprietar, datoriile aflate în sarcina imobilului, nivelul comisionului pe care trebuie să-l plăteşti agenţiei imobiliare.
- Foarte important: interesează-te de vecini, află ce vârstă, tabieturi şi ifose au. Este foarte posibil ca proprietarul să vândă apartamentul sau casa tocmai pentru a scăpa de tâmpeniile vecinilor. Eu sunt păţit. M-am mutat dintr-o locaţie pentru că acolo toţi vecinii erau smintiţi la cap. Nu ignora acest aspect.
- Trebuie neapărat să iei în calcul traficul din zonă, nu cred că vrei să te trezeşti peste noapte cu un camion în pat.
- Parcurile de distracţii sunt, de asemenea, un aspect pe care neapărat trebuie să-l iei în calcul. Am fost în Austria la nişte prieteni şi chiar lângă blocul lor se află un parculeţ de distracţie pentru copii. Dacă ai copii cu siguranţă vei aprecia acest element din decor.
- Verifică dacă sunt mijloace de transport care trec regulat prin zona în care urmează să locuieşti. Dacă sunt prea multe nu-i rău, dacă trebuie să baţi trei străzi la pas pentru a găsi un tramvai sau un autobuz atunci nu-i chiar comod.
- Dacă în imediata vecinătate a imobilului se află o bodegă în care intră toţi aurolacii şi beţivii atunci ar trebui să te mai gândeşti.
- Dacă te muţi la bloc şi nu ai unde să-ţi parchezi maşina te vei enerva de fiecare dată când vei veni acasă şi vei dori să ajungi cât mai repede sub duş.
În sfârşit, dacă vorbim şi de buget, atunci trebuie să iei în calcul şi varianta achiziţiei unei locuinţe prin licitaţie de la băncile care au câştigat în instanţă imobile de la datornici rău platnici. Cam atât. Baftă şi miracole.
Dacă eşti sociabil împărtăşeşte cu alţii
Similare
Ce mai poţi să spui?