Oraşul Graz este al doilea ca mărime din Austria. Centrul vechi istoric este înscris pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. În 2003 Graz a fost declarat Capitală Culturală a Europei. Iată câteva aspecte foarte importante despre un oraş european, mondial, modern, cu economie puternică, curat şi civilizat.
La toate acestea contribuie, la asta vroiam să şi ajung, administraţia locală a oraşului de pe malul râului Mur, care, de ani de zile nu compromite în nici un fel arhitectura urbei pe care o conduce şi respinge fără discuţii orice proiect faraonic dacă acesta nu se armonizează cu istoria şi arhitectura actuală a oraşului.
Galerie fotografii Graz
Să revenim la Hunedoara celor care o conduc, nicidecum a celor care o locuiesc. Când ne gândim la oraşul Hunedoara ce ne apare prima dată în minte: Castelul Corvinilor, Mănăstirea Prislop, Munţii Retezat sau Combinatul Siderurgic Hunedoara, cel din urmă fiind doar istorie.
La aceste semnale date chiar de istorie, de tendinţele sociale şi implicit de gândirea oamenilor, în ce am putea să transformăm această urbe scăpată de apăsarea industrializării, dacă tot suntem de 25 de ani la faza ce naiba facem cu oraşul ăsta? Păi într-un oraş turistic! De ce? Pentru că cele mai mari venituri ale acestui municipiu vin din turism, respectiv de la un monument istoric de mare importanţă în Europa, Castelul Corvinilor.
Istoria ar trebui să ne oblige să transformăm oraşul Hunedoara într-un centru turistic european de mare avengură. Castelul Corvinilor este cetatea medievală a Hunedoarei şi reprezintă unul dintre cele mai importante monumente de arhitectură gotică din România dar şi din Europa. Furnalul de la Govăjdia a fost al doilea cuptor înalt industrial din lume pentru extragerea de fier şi a fost construit în anul 1806. Cine vizitează în prezent acel monument istoric? Ploaia şi vântul, praful şi nepăsarea, şobolanii, câinii vagabonzi, localnicii şi câţiva turişti rătăciţi.
Pe întreg arealul ocupat de Municipiul Hunedoara au fost făcute descoperiri arheologice care ocupă toate perioadele istorice. Poftim? Cine ştie acest lucru? Aproape nimeni. Să luăm un exemplu.
Dealul Sânpetru, supranumit şi locul cu 1000 de enigme. Este un deal care poate fi observat cu ochiul liber şi este situat chiar în spatele Castelului Corvinilor. Oamenii ştiu doar că acolo este un deal pe care tronează o frumoasă şi înaltă antenă de comunicaţii. Atât. În realitate, istoricii ne spun că acolo sunt urme de civilizaţie din anul 3.200 î.Hr. Avem vreun obiectiv turistic acolo? Nu, avem doar un deal ca soclu pentru tehnologie modernă. Am fost pe acel deal. Ajuns acolo, chiar dacă nu eşti istoric sau arheolog, îţi vei da seama imediat că te afli pe o bucată de pământ plină de istorie.
Revin la idea de a face din Hunedoara un oraş turistic. Semnalele tuturor administraţiilor locale de după ’89 sunt: ce obiective turistice, ce descoperiri, ce veniţi cu tâmpenii de genul acesta? De fapt lucrurile merg în direcţia asta: mall-uri în centrul oraşului, clădiri din sticlă şi oţel amplasate la-ntâmplare, construim clădiri de birouri lângă monumente cu arhitectură gotică. Şi dacă tot am ajuns la acest aspect, trebuie să pomenim neapărat şi de mai noul Centru de Afaceri al Hunedoarei, situat în Parcul Industrial 2, ambele regăsite chiar în vecinătatea Castelului Corvinilor. Băh, chiar eşti prost?!
Cum să pui măh ameţitule beton armat, oţel, termopane şi vopsea lavabilă chiar lângă un edificiu care datează din secolul al XV-lea, cu o arhitectură diferită de la cer până la pământ? Tu crezi că austriecii sunt tâmpiţi dacă au decis să respecte arhitectura veche a unui oraş? Sau dacă ai în plan să muţi Castelul Corvinilor de acolo poate ne explici şi nouă cum dracu vei face acest lucru?
Castel şi Centru de Afaceri, două la leu
Insist şi spun. Turnul acela de apă stupid şi nefolosit nu-l dărâmă nimeni, stă să cadă şi aduce majore prejudicii de imagine obiectivului turistic din prejma lui, dar nu-l bagă nimeni în seamă. În schimb, ne-am tras centru de afaceri şi parcări private ca să stoarcem bani de la turişti şi de la proşti, indiferent cât de pocit arată oraşul!
Ca să ne lămurim. Nu spun că nu avem nevoie de noi construcţii cu diferite utilităţi. Spun doar că ar trebui să ne hotărâm în ce direcţie mergem. Administraţia locală ar trebui să iasă pe post sau să facă o şedinţă publică în care să ne spună: arhitectura acestui oraş este aceasta şi noi o vom respecta sau nu.
Nu avem oraş turistic, avem doar o adunătură de indivizi cu idei stupide, cu oameni care dorm. Dacă o iei la picior prin satul Hunedoara, vezi trei bucăţi de tablă ieftină pe care scrie Castelul Corvinilor, iar când ajungi la poarta indicată suntem întâmpinaţi cu un bilet de intrare, tras probabil la xerox pe cea mai penală hârtie existentă în România. Iar când mergem la întâlniri de afaceri nici măcar nu ne lipim pantofii cumpăraţi de la second hand, că altfel nu-mi explic situaţia penibilă creată chiar de deputatul Hărău.
PS: …să facem şi altceva, nu zic nu, dar întâi să facem ce trebuie, să avem grijă de ceea ce există, să reparăm gardul şi din ‘năuntru să alungăm leopardul, că altfel cădem în penibil, ne pierdem admiratorii şi vizitatorii şi o să ne lingem singuri în …cerul gurii întrebându-ne singuri: ce naiba n-am făcut bine? Dacă la noi acasă avem grijă ca mobila să se asorteze cu parchetul şi uşile de ce nu putem să facem acelaşi lucru şi în curte?
Poze cu un oraş pocit
[…] pe la jumătatea lui iulie despre Dealul Sânpetru situat în spatele Castelului Corvinilor de la Hunedoara. Nu a fost un articol dedicat acestui […]