1 mart. 2016
  |   4 Comentarii

La Hunedoara se întâmplă ceva

Se pare că o parte dintre locuitorii orașului Hunedoara s-au săturat să se tot sature. Nu mai au răbdare, nu mai vor să aștepte ca autoritățile să facă ceva pentru acea urbe. Și cred că au dreptate. În timp ce la doar 18 kilometri orașul capitală de județ, Deva, se dezvoltă vertiginos și devine tot mai frumos, Hunedoara, orașul de pe malul Cernei, urbea care avea la un moment dat aproape 90.000 de cetățeni, devine tot mai sinistră. Gunoaiele și paragina provoacă rușine în fața străinilor care vizitează Castelul Corvinilor și mormântul lui Arsenie Boca, lipsa locurilor de muncă duce la un exod constant și tot mai mare, străzi murdare și gunoieri care se fac că strâng gunoaie, tot mai puține școli și implicit tot mai puțini elevi, un monument istoric care stă să cadă peste turiștii care cred că ceasul rău și pisica neagră e doar o vorbă din popor. Asta-i Hunedoara, sau mai bine zis asta-i latura neagră a Hunedoarei.

Un prieten vechi, Bogdan Giurgiu, un om căruia chiar îi pasă de Hunedoara, că acolo s-a născut și-a crescut, s-a așezat strâmb și-a decis să gândească drept. Apoi s-a ridicat și-a spus că a venit vremea ca oamenii să ia inițiativă și să facă ceva, să nu mai aștepte mâna zgârcită a autorităților. Astfel a luat ființă Grupul Fii Voluntar – Adoptă o Stradă.

Și în data de 28.02.2016 oamenii s-au adunat, s-au organizat și mai apoi s-au decis să se implice. Și-am fost și eu. Și pot spune acum, cu mândrie chiar, că am strada mea, ce pălăria mea. Acum o să-mi pot permite să răspund pozitiv la întrebarea Ți-ai cumpărat stradă, bă?

Și ce-o să facem? Păi duminica viitoare ne strângem iar grămăjoară și ne apucăm de ecologizat și promovat strada Constantin Bursan din Centrul Vechi al orașului, o stradă cu numeroase obiective istorice, poduri, case, un castel și altele.

Voluntarii-străzii

Și ce-o să mai facem? Păi o să ne tot întâlnim și-o să mergem pe alte străzi, iar când nu suntem adunați grămadă fiecare se va ocupa de identificat probleme, de inițiat petiții, de promovat, de educat oamenii care-și aruncă peturile și pungile pe jos, adică va avea grijă de strada adoptată.

Și cu asta închei. La Hunedoara oamenii încep să iasă în stradă, dar nu pentru a protesta, ci pentru a arăta ce înseamnă puterea exemplului. Dacă eu, tu, noi, nu începem să facem ceva la nivelul nostru, atunci cine s-o facă? Hunedoara are istorie grea, importantă, trebuie doar s-o dezgropăm și s-o reașezăm pe un piedestal, adică acolo unde trebuie să-i fie locul, nu mai putem s-o lăsăm îngropată în mizerie, uitare și nepăsare din partea aleșilor. Hunedoara poate deveni unul dintre cele mai mari orașe turistice din țară datorită unui obiectiv turistic extrem de renumit în lume, dar dacă noi oamenii care trăim acolo nu facem nimic Hunedoara se va transforma într-un veritabil Detroit al României, adică într-o splendidă ruină atractivă doar pentru fotografii profesioniști.

Pe locul unde tronează Hunedoara au trăit dacii, iar acel oraș a jucat un rol foarte important în istoria României. Așa că Fii Voluntar, hai lângă mine și adoptă o stradă, două, trei – dacă te ține. Aici găsești pagina oficială a grupului.

4 Răspunsuri la La Hunedoara se întâmplă ceva

Ce mai poţi să spui?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre Urieş

Blogger, web designer, fotograf. Pasionat de fotografie, filme, calculatoare. Călătoresc cât de mult pot. Scriu şi citesc cu plăcere. Cea mai citită revistă: PhotoMagazine. Cel mai vizionat film: Gladiator (2000). Fotograful preferat: Andrzej Dragan. Aşteptări de la viaţă: n-am, prefer să mă aştepte ea.
Abonează-te la blog prin email, gratis

Dacă îți place scrisul meu vâră-te aici cu adresa de email pentru a te înțepeni definitiv (abona) la blogăritul meu, mai apoi, îți voi trimite notificări atunci când debitez articol nou. Să nu te superi.

Despre fotografie
Foto Blogger