Zilele trecute mi s-a stricat o piesă de pe placa logică a mașinii de spălat. WTF, mi-am spus. Am scos rapid 250 de lei din buzunar și-am înghițit în sec. Ce era să fac, să mă apuc de spălat rufele la râu sau în lighean, ca pe vremea bunicilor? Am dat banul, stau din nou în față. Sunt în pas cu moda.
Bun, mi-am zis, dar ce-i de făcut? De ce naiba s-a stricat hardughia? Presiunea prea mare la apă, mi-a spus privindu-mă de sus depanatorul. Chiar așa. Pe asta am simțit-o și eu. Am trecut pe conductă de apă privată. Nema rugină, conductă nouă, utilizatori mai puțini. Normal, apa a început să vină ca nebuna. Năvălește la gura robinetului ca apucata.
Păi și ce-i de făcut, întreb meșterul cu umilință în glas? Reductor de presiune la apă. Ăla îți reglează presiunea exact așa cum dorești, cum e mai bine, cum îi convine mașinii tale de spălat. Măi, să fie!
Și m-apuc de cercetat. Studiez problema, prețuri, costuri de montaj, efecte, probleme. Piesa principală plus doi olandezi 120 de lei. Vine meseriașul cu scula potrivită, montează, mai dau 50 de lei. Total 170 de lei. Conducta pe hol, reductorul tot pe hol.
Prin urmare, robinetul de pe conducta din casă mai are rol doar de pornit și oprit valul de apă. Presiunea până la el o dictează reductorul.
Ce face acel reductor? Obturează orificiul prin care vine apa, iar un ceas montat în zona reductorului îmi arată presiunea apei care pleacă spre mașina de spălat, centrală etc.
Stai puțin, zic, adică reductorul ăla face cam același lucru pe care îl face și robinetul din casă cu funcție de oprit-pornit? Cam. Păi și robinetul ăla obturează mai mult sau mai puțin orificiul prin care curge apa, adică face presiunea mai mare sau mai mică. Aha.
Păi și atunci de ce să arunc 170 de lei? Doar așa ca să mă laud că am un ceas care măsoară presiunea apei? Dar eu nu vreau să știu că apa năvălește în casa mea cu 1,5 sau cu 6 bari. Îmi este suficient să știu că presiunea apei nu-mi strică aparatele electrocasnice.
Păi și atunci soluția vine tot de la robinetul de închis sau deschis din casă. Cu cât îl deschid mai tare cu atât vine mai multă apă, adică presiunea crește, cu cât îl închid mai mult cu atât scade presiunea apei. Logic, nu? Și-atunci, la ce mai am nevoie de un reductor? Nu am o hală industrială, am o simplă casă cu o centrală termică, o mașină de spălat, trei robinete și patru calorifere.
Am închis mai mult robinetul și apa nu mai vine cu aceeași presiune. Mașina de spălat mi-a mulțumit pentru asta și toată lumea-i mulțumită. Bașca că am economisit și 170 de lei. Părerea mea, nu-ți monta o tot felul de căcaturi care te costă o căciulă de bani. Gândește. Un singur robinet poate face minuni. Baftă.
mai studiaza putin problema debit-presiune nu este acelasi lucru
pot folosi reductor de presiune la apă inlocul supapei de centrala termica care e defecta. (nu gasesc piesa respectiva in magazine).
multumesc