Înainte de orice trebuie să spun asta: un viol nu poate fi iertat în nici un fel şi nici nu ar trebui să fie negociabil. Dacă ar fi după mine eu aş proceda în felul următor. Ai violat sau abuzat sexual pe cineva? Îţi tai instrumentul jos şi te bag la puşcărie pentru cel puţin 15 ani. Sunt rău? Nu sunt suficient. Cineva pe facebook spunea că nu trebuie să-i tăiem scula la violator, că de vină sunt şi femeile pentru că umblă pe stradă îmbrăcate indecent şi provocator. Bă, eşti prost?
Păi dacă tu ai decis să privezi pe cineva de virginitate, atunci şi eu decid să-ţi tai unealta jos, pentru că tu n-ai înţeles că unealta aia ţi-a fost dată de Dumnezeu pentru a o oferi doar cui o vrea. Asta este părerea mea şi nu trebuie să fiu judecat pentru ea. Şi alţii spun că un viol nu prea este un viol şi eu nu sar la gâtul lor să le modific neapărat părerea.
Acuma, s-a tot vorbit de acorduri de mediere între părţile împlicate în violul secolului de la Vaslui. Până la urmă se poate negocia un viol? Care este limita dintre iertare şi intransigenţă? Legea are portiţe de scăpare pentru violatori? Am pus trei întrebări la care aş vrea să găsim răspunsuri cu ajutorul mediatorilor.
Valeria Tivdă – Mediator
Revenind la speţa violului de la Vaslui. Victima poate încheia printr-un Acord de Mediere o înţelegere cu făptuitorii , NUMAI pentru înlăturarea răspunderii civile, ca recompensă materială pentru daune morale. În cazul în care, prin acest Acord înţelegerea merge mai departe şi pe retragerea plângerii penale de către victimă, această clauză nu va fi luată în considerare de judecător, rămânând la latitudinea acestuia pedeapsa pe latură penală.
Există un număr limitat de infracţiuni pentru care retragerea plângerii penale, înlătură răspunderea penală. Violul în grup nu face parte dintre acele infracţiuni care, chiar dacă victima îşi va retrage plângerea penală va şi sista pedeapsa dată de judecător. Pentru violul în grup pedeapsa penală o poate da DOAR judecătorul, dincolo de orice înţelegeri.
Bianca Pintea – Mediator
În cazul unei infracţiuni de viol comise în formă agravată (de ex. victima are sub 16 ani, ori este rudă, ori este în grija sau educarea făptuitorului, ori fapta a fost comisă de două sau mai multe personae împreună) nu este posibilă retragerea plângerii. Organele judiciare încep şi continuă procedurile penale indiferent dacă victima depune sau nu sesizare sau este ori nu este de acord cu sancţionarea făptuitorului/făptuitorilor. Singura întelegere dintre ei (prin tranzacţie sau mediere) poate privi exclusiv daunele materiale şi morale pretinse de victimă, nicidecum răspunderea penală. Dar de întelegere se poate ţine seama, dacă e cazul, la dozarea pedepsei şi/sau stabilirea modalităţii de executare a ei.
Emisiunea Fabrica – Realitatea TV
Alte materiale despre mediere
Buna ziua,
am fost violata de 5 indivizi, acestia nu recunoaste,
Doresc sa fie supusi la testul Poligraf ce trebuie sa fac ?
Tel +4915145242211