1 mai 2017
  |   Nu sunt Comentarii

Amatori, lăsați fotografia pentru profesioniști, un selfie e mai sigur

A murit încercând să facă o fotografie dintr-o zonă interzisă aflată în perimetrul Cetății Devei, județul Hunedoara.  Spectaculos, tragic, dar și de râsu-plânsu în același timp. Fotografia înseamnă ceva, pozele și un selfie cu smartfonul înseamnă altceva.

Nu m-am putut abține, așa că vreau să analizăm împreună o știre. Un fapt, o noimă, o părere despre fotografie.  A unui tip tânăr, 28 de ani, care a vrut să fenteze perseverența pe care o are un fotograf de peisaj și care se asigură că face fotografii timp de mai mulți ani fără să se accidenteze sau, în cel mai nefericit caz, chiar să moară.

S-a urcat pe zidul cetăţii Deva să imortalizeze oraşul de la înălţime, deşi accesul acolo era interzis. Într-un moment de neatenţie turistul s-a dezechilibrat şi a căzut 4 metri în gol, sub privirea şocată a iubitei lui. Medicii l-au găsit fără puls şi au încercat să-l salveze, dar şocul căzăturii i-a fost fatal.

Știrea

Dacă un cineva, un cineva pe care nu-l cunoști, dar care presupui că știe ce vorbește, spune și îți și arată o scriere mare din care se înțelege că nu ai ce să cauți în zona aia, nu te bagi! Sau cel puțin așa ar trebui să faci. Nu ești zmeu, nu ești calificat să pătrunzi acolo, nu ești cel care știe, dracului, de ce ți-a spus să nu pătrunzi acolo. Clar?!

Vrei să-ți impresionezi prietena? Află ce-și dorește, nu te avânta în experimente care îți pun viața în pericol. Impresioneaz-o cu ceea ce-și dorește, nu o zăpăci, nu o ucide cu prostiile tale.

Fotografiile sunt făcute de profesioniști, iar pozele sunt făcute de amatori. E drept, și profesioniștii apelează uneori la selfie, numai că selfiurile au fost inventate de și pentru amatori.

Vrei să te sinucizi? În primul rând că asta nu-i o soluție spectaculoasă și lăudabilă. În al doilea rând, dacă tot vrei să faci asta, fă-o atunci când ești singur cuc, nu șoca pe nimeni sau încearcă să șochezi cât mai puține persoane și mai ales pe cele dragi din viața ta.

Și cu asta închei. Zilele trecute, înainte ca prostovanul de ”fotograf” să fi murit căzând în gol de la patru metri încercând să facă, cică, o fotografie cu Deva noaptea, am condus și ghiduit niște prieteni la Castelul Corvinilor.

Învârtindu-mă pe acolo, în așteptarea turiștilor mei, observ niște cretini. Așa păreau, eu așa i-am văzut. Poate altcineva o fi având altă părere. Asta e. Buuuun. Și, de fapt, ce făceau cretinii de care încerc să-ți vorbesc? Se suiau, pe rând sau în același timp, pe zidurile din curtea Castelului Corvinilor, pentru poze de grup, cu castelul în spate. Eu tremuram de frică, văzându-i,  că sufăr de acrofobie. Ei nu, ei se simțeau bine. Dar dacă unul, întreb, se dezechilibra și cădea în gol de la aproximativ cinci metri? SMURD, Salvare, Poliție, pompieri, anchete… Și pentru ce? Pentru o poză de grup? La cine dracu’ îi mai folosește poza aia de grup dacă tu mori? Te vrei imortalizat înainte să te sinucizi?

Fotografia e o artă care a obligat, atenție, pictura să se autodefinească. Pozele sunt pentru amatori. Riscurile sunt pentru profesioniști, adică pentru acrobați, cascadori, doar ei știu foarte bine ce fac atunci când fac ceva.

Faci ceva sau nu faci ceva dintr-un motiv. Lege universal valabilă mai mereu. Vrei să toci ceapă pentru că ai nevoie de ceapă pentru ceva anume. Aprinzi focul pentru că ai nevoie de foc. Bei apă pentru că îți este sete.

Prin urmare, te sui pe un zid semnalizat cu ”Nu te urca acolo!” fie pentru că ești prost, idiot sau inconștient, fie pentru că-ți dorești moartea sau vrei să impresionezi pe cineva prin șocare, urmare care nu mai are, oricum, nici o valoare pentru tine, că după moarte nimic nu mai contează. Nu-i așa?

Așa că, atenție la ziduri, la selfie și mai ales la fotografie. Nu mai bine ai încerca să privești frumosul decât să încerci să-l forțezi să-ți plătească tribut? Frumosul, uneori, impresionează, alteori, ucide, fără milă, lăsând în urma lui urâtul, care are, de fapt, și el rostul și estetica lui.

Lăsați fotografia pentru profesioniști. Amatorii sunt amatori mereu și în toate. Nu te sinucide încercând să pari profesionist.

Ce mai poţi să spui?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre Urieş

Blogger, web designer, fotograf. Pasionat de fotografie, filme, calculatoare. Călătoresc cât de mult pot. Scriu şi citesc cu plăcere. Cea mai citită revistă: PhotoMagazine. Cel mai vizionat film: Gladiator (2000). Fotograful preferat: Andrzej Dragan. Aşteptări de la viaţă: n-am, prefer să mă aştepte ea.