13 iul. 2015
  |   3 Comentarii

Mai fă şi curăţenie din când în când

Viaţa îţi prilejuieşte tot felul de situaţii care aduc cu ele şi multă mizerie, uneori, nu tot timpul. Balastul nu-i bun, este stânjenitor, greu de gestionat şi uneori pute foarte tare. Balastul poate fi praful de pe tobele uitate în pod, bibelourile de rahat împânzite prin toată casa, ziarele şi revistele pe care le tot fâţâi dintr-o parte în alta fără să te intereseze ce stă scris în ele, oamenii mai mult sau mai puţin apropiaţi care mişună prin preajma ta.

Aşadar, din când în când este nevoie de curăţenie generală. Obiectele inutile trebuie aruncate, dacă nu îţi îmbunătăţesc sau simplifică cu nimic viaţa de ce dreacu le-ai mai ţine prin casă sau prin curte? În calculator ai adunat în timp tot felul de mizerii. Ce faci cu ele? Pune mâna şi scapă-te urgent de ele, vei observa că şi calculatorul îţi v-a fi recunoscător încercând să trepideze, să funcţioneze mai bine şi mai repede.

Oamenii din viaţa ta. Deja aici vorbim de o zonă ceva mai dificilă, care nu îţi oferă doar confort, ci şi stânjeneală sau greutăţi de neimaginat. Dar trebuie să faci curăţenie din dând în când şi în zona aceasta. Cum procedezi?

Telefonul, tehnologia care ne uşurează sau ne mănâncă viaţa. Răbdare şi tutun şi într-o oră garantat scapi de tot balastul din agendă. Trebuie să faci asta. Dacă nici nu mai ştii cine-i Ionescu pentru ce mai apare în agenda ta? Dacă Popeasca nu te-a mai sunat de la ultima vizită a lui Iliescu în Spania, pentru ce tot o treci de pe un număr pe altul pentru ca nu cumva să-i pierzi urma? Vasile a lui Marghioala nu te caută decât atunci când are nevoie de bani. Nu-l şterge, blochează-l, bagă-l în lista neagră. Fă curăţenie generală în telefon, te vei simţi mai uşurat, crede-mă.

Facebook, trecutul, prezentul şi viitorul omului modern. Eu am stat mai bine de un an fără facebook şi crede-mă că nu am avut vene pleznite şi nici dorul nu i l-am dus. Acum fac curăţenie generală şi pe facebook. Am şters pozele care nu mai reflectau modul meu de găndire, viziunea şi valorile morale după care mă ghidez, am făcut setări noi şi am dat liber, oarecum, la prietenii neprieteni. Pentru ce să ne mai încurcăm unii pe alţii?

Ştiu, când alegi să faci curăţenie generală în viaţa personală s-ar putea să apară diferite temeri: dacă mai am nevoie de lucrul ăla, dacă totuşi persoana aia se v-a schimba, dar dacă voi citi cândva revista aia? Dar DACĂ ăsta este tentant şi ademenitor, dar dacă până acum nu ţi-au folosit la nimic obiectele sau oamenii ăia, de ce crezi că îţi vor folosi cândva la ceva? Scapă de temeri. Dă delete fără frică, nu se va întâmpla nimic rău. Dacă e să fi greşit tu cu ceva făcând curăţenie generală viaţa îţi va prilejui alte momente în care să recuperezi.

Ideea este să simplifici totul, nu să-ţi complici până şi metoda de a sta pe tron dimineaţa. Fă lucrul acesta în mod sistematic şi vei observa că încet, încet te vei elibera de foarte multe poveri. Baftă.

3 Răspunsuri la Mai fă şi curăţenie din când în când

 • Kmi spune:

  Interesanta e idee ta de a face curatenie din când în când! Daca în ceea ce priveste partea materiala ideea o îmbratisez, deci sunt de acord cu ea, nu acelasi lucru se poate spune despre un prieten.
  Atunci când te decizi sa-l scoti din agenda ta trebuie sa fi cumpanit destul de bine, pui în balanta daca la momentul oportun ti-a fost alaturi, daca te-a sprijinit moral când a fost cazul. Daca a sunat sau nu în ultimele sase luni nu mi se pare relevant. Pâna la urma intr-o relatie de prietenie „curentul” circula în ambele sensuri. Mai apoi pui în balanta tipul de prietenie, e una sincera sau e doar de conjunctura. Te mai gândesti, daca cel care ti-a fost prieten loial sau doar amic.
  Ca o concluzie … Prietenii ramân prieteni. Cei care nu ramân înseamna ca n-au fost oricât vei încerca sa-i stergi din toate agendele tale!

 • Ioana spune:

  Cred totusi ca uneori curatenia generala nu isi are intotdeauna efectul scontat. Te-ai gandit ca lucrurile de care tu te impiedici zi-de-zi ar putea sa bucure un al suflet? Pune „bibelourile de rahat” intr-o cutie de carton si pur si simplu le darui unei femei simple care n-a avut banii necesari incât sa-si cumpere sau sa primeasca cadou un astfel de bun care ar fi bucurat-o, ex. acest bibelou banal. Cu siguranta sifonierul, dulapul de haine, mai nou dressingroom-ul ti-este ticsit de haine pe care tu nu le imbraci le poti pune in saci si le poti duce la un camin de batrani, la biserica si cu siguranta ele vor aduce zâmbete si de ce nu, in iarna va incalzi un suflet ce nu are adapost. Gândeste-te ce satisfactie vei avea!
  Eeeei! In ceea ce priveste prietenii, aici e mai delicat. Daca iei agenda la „puricat” sfatul meu este sa nu le dai „delete” ci doar „ignore”. Uneori s-ar putea ca tu sa ai nevoie de ajutorul lor sau invers si s-ar putea sa fie ultima speranta.
  Mi-a placut idee dintr-un comment anterior „Prietenii ramân prieteni. Cei care nu ramân înseamna ca n-au fost.” 🙂
  Iar daca vrei cu adevarat sa faci curat in sufletul tau ai nevoie de sprijinul unui psiholog. Gandesc ca nu si-a tocit degeaba coatele pe bancile facultatii ani de zile, iar noi romanii stim foarte bine sa-i subestimam pe cei care stiu sa ne faca bine. Curatenia interioara trebuie sa o faci discret, doar tu cu tine, cand iei fiecare fapta din trecut si o treci prin filtrul ratiunii. Pastrezi ceea ce trebuie pastrat, iar restul dai uitarii, important e sa-nveti din greselile trecutului!
  Sfatul meu e sa-ti intorci fata catre Dumnezeu! Nu vei regreta.

  • @Ioana, nu am spus niciunde că obiectele inutile ţie ar trebui să le arunci pur şi simplu la tomberonul de gunoi. Iar în ceea ce-i priveşte pe oamenii inutili din viaţa ta ştiu foarte bine că este greu de identificat care e bun şi care nu. Totuşi, ideea este că e bine să faci curăţenie generală în toate sectoarele. Faţa către Dumnezeu? De acord, numai că asta este o altă discuţie, aşa că o lăsăm pe altă dată. 🙂

Ce mai poţi să spui?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre Urieş

Blogger, web designer, fotograf. Pasionat de fotografie, filme, calculatoare. Călătoresc cât de mult pot. Scriu şi citesc cu plăcere. Cea mai citită revistă: PhotoMagazine. Cel mai vizionat film: Gladiator (2000). Fotograful preferat: Andrzej Dragan. Aşteptări de la viaţă: n-am, prefer să mă aştepte ea.
Abonează-te la blog prin email, gratis

Dacă îți place scrisul meu vâră-te aici cu adresa de email pentru a te înțepeni definitiv (abona) la blogăritul meu, mai apoi, îți voi trimite notificări atunci când debitez articol nou. Să nu te superi.

Despre fotografie
Foto Blogger