11 mart. 2016
  |   Nu sunt Comentarii

E groasă, o să fumăm ascunși prin șifoniere

Treaba-i nasoală. Din 17 martie intră în vigoare legea antifumat și se pare că nu vom mai avea voie să fumăm nici măcar în gură. Aleșii ăștia ai noștri chiar sunt duși cu capul. Cum, mă, să dai o lege prin care interzici aproape în totalitate fumatul, dar nu interzici aproape în nici un fel fabricarea și comercializarea țigărilor. Bă, voi chiar sunteți proști?

Părerea mea e că legea antifumat este cea mai proastă lege de până acum, cea mai împotriva tuturor românilor, cea mai negândită lege, elaborată strict pentru a aplica amenzi cât mai mari, cât mai multe și cât mai dese.

În baruri nu mai ai voie să fumezi, în restaurante nici atât, în orice spațiu considerat public dacă ești prins fumând iei amendă de te lași de fumat instantaneu. Bă, voi sunteți chiar proști! În alte țări există spații amenajate pentru fumători. În alte țări, dacă tot nu este interzisă activitatea de comercializare a țigărilor, fumătorii au voie să fumeze, dacă doresc, în propriile lor locuințe.

Nu poți să-mi interzici să mai fumez dacă tu mă poftești să cumpăr țigări de la tine. În spațiu public închis nu mai am voie să fumez. Și spațiu public este considerată orice încăpere care are cel puțin doi pereți. Păi și balconul meu are acoperiș, podea și doi pereți, și din când în când ne bem cafeaua în balcon, prin urmare suntem mai multe persoane, deci suntem într-un spațiu în care există public, așadar, conform acelei legi tâmpite, s-ar părea că nici în propria mea casă nu mai am voie să fumez. Deși, o repet până devin agasant și enervant de-a dreptul, tu îmi vinzi țigări, în unele locuri chiar și la bucată, deși este interzisă și această practică de ani buni. Bă, tu chiar ești tâmpit!

Nu poți să-mi spui că în propria casă am voie să fumez dacă postezi în lege textul care spune că este interzis fumatul în orice spațiu unde sunt mai multe persoane, care are acoperiș, podea și cel puțin doi pereți.

Și culmea culmilor știi care este? Oamenii liberi nu mai au voie să fumeze, deși își pot cumpăra țigări (pentru făcut focul în sobă, eventual), dar pușcăriașii, care au interdicții și sunt în stare de penitență, au voie să fumeze cu condiția ca aceștia să fie încarcerați în penitenciare de maximă siguranță. Bă, tu chiar ești tâmpit? Păi știi ce-ai făcut cu regula asta stupidă și de râsul tuturor curcilor de pe mapamond? Păi tu nu-ți dai seama că toți cei care comit infracțiuni și merg la pușcărie vor vrea să fie întemnițați la maximă siguranță, pentru că aproape toți infractorii sunt fumători și pentru că nu pot sau nu sunt dispuși să se lase de fumat, iar dacă nu vor fi băgați la maximă siguranță vor mai face o infracțiune ca să fie băgați. Adică tu în loc să scazi rata infracționalității tu umbli la butoane și-o mărești? Bă, tu chiar ești prost?

Din postura de nefumător este foarte ușor să vorbești și să condamni la moarte toți fumătorii. Dacă în viața ta nu ai fumat măcar o singură țigară nu prea știi cu ce se mănâncă. Știu, e vorba de voință, numai că nu toată lumea are o voință de fier. Unii fumează pentru că nu le pasă de sănătatea lor și pentru că tu, legiuitorul pulii, nu umbli la voința omului, să-l ajuți cumva să conștientizeze singur, tu umbli la interdicții.

Nu mai bine am elabora legi prin care să-i facem pe oameni să înțeleagă că fumatul chiar e nociv, că fumatul ucide, că nicotina este cel mai puternic drog din lume? Că, da, nicotina este un drog. Legea asta este atât de stupidă încât mi-a fost greață să scriu despre ea, dar azi efectiv mi-a trecut pe moment greața și m-am pus repede pe scris. Nu mai bine am elabora o lege prin care să interzicem comercializarea de țigări oriunde și oricând? Nu mai bine am interzice comerțul și fabricarea de țigări? Da știu, fumatul aduce mulți bani la bugetul de stat, nu poți să-l interzici pe British American Tobacco să mai producă țigări, că o să-ți sară în cap toți marii producători de țigări.

E ca și cum mi-ai interzice în mod categoric să cumpăr țigări, dar nu mi-ai interzice să vând țigări. Bă, tu chiar ești prost! Da, la tine mă refer, legiuitorul pulii care faci legi doar pentru a jecmăni populația de bani, nicidecum pentru a repara sistemul pe care l-ai tot cârpit din patru-n patru ani.

Nu era mai simplu așa: nu ai voie să fumezi decât în locuri special amenajate, acasă la tine, în mașina personală și nu ai voie să fumezi în locurile X, Y, Z. Sunt tare curios cum naiba o să le-o sugi boschetarilor care fumează pe stradă, în boscheți, în canale, că doar și ei sunt tot în spații publice, numai în spații publice. Sunt tare curios să observ cum naiba o să mă amendezi pe mine pentru faptul că fumez în beci, ascuns de oamenii legii.

Dar cred că am să-mi duc un fotoliu și-o umbrelă pe un bloc care nu are acoperis, sub cerul liber, unde am să dohănesc în tihnă și cu mare plăcere, că doar nu sunt în spațiu public sau închis, nu sunt doi pereți și nici acoperiș. Jale, cu j mare. Da, o să fie jale mare. Să vezi certuri prin familii, că devin nervoși fumătorii! Să vezi vânzoleală prin toaletele publice! Să vezi câtă carne o să primească parlamentul nostru de la toți fumătorii din această țară. Să vezi și să nu crezi.

P.S. Nu sunt împotriva legii antifumat, sunt împotriva prostiilor cuprinse în această lege și mai ales împotriva elaborării și promulgării de legi care au ca unic scop jecmănirea poporului de bani cu orice preț.

Ce mai poţi să spui?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre Urieş

Blogger, web designer, fotograf. Pasionat de fotografie, filme, calculatoare. Călătoresc cât de mult pot. Scriu şi citesc cu plăcere. Cea mai citită revistă: PhotoMagazine. Cel mai vizionat film: Gladiator (2000). Fotograful preferat: Andrzej Dragan. Aşteptări de la viaţă: n-am, prefer să mă aştepte ea.
Abonează-te la blog prin email, gratis

Dacă îți place cum scriu introdu aici adresa de email pentru a te abona la blog, îți voi trimite notificări atunci când vor fi publicate articole noi.

Despre fotografie
Foto Blogger