Magazinele şi crâşmele de cartier sunt fenomenale. Unele dintre acestea au în spate crize financiare, cutremure, numeroase schimbări de regimuri politice, schimbări de monedă naţională, patroni morţi şi clienţi care nu vor să dispară nici măcar la a doua generaţie. Un birt din oraşul meu a luat foc de mai multe ori şi de fiecare dată a reapărut, mai frumos aranjat, mai spaţios, cu termopane mai luminoase. Clienţii sunt aceeaşi de ani de zile. Unii au murit de mult, însă alţii le-au luat locul.
Oare să fie asta o afacere de succes în România, birtul sau abeceul de cartier? Că altfel nu-mi explic cum de au rezistat aceste mici afaceri locale în condiţiile în care au apărut peste noapte tot mai multe supermarket-uri şi hipermarket-uri, unele dintre acestea reuşind să facă să dispară stadioane, parcuri sau clădiri importante, nereuşind însă să falimenteze birturile şi magazinaşele din cartiere.
În plus, nu ştiu cum naiba nu reuşesc autorităţile să descopere aceste mici bombe (unele infecte, jegoase de-a dreptul) cu pensionari care îşi beau pensia şi se plâng că nu sunt bani suficienţi de întreţinere, mai ales că în unele dintre aceste nici mama vânzătoarei nu eliberează bon fiscal şi nici nu măsoară alcoolul cu un jigger sau cu ceva gradat. Ca să nu mai zic că ţigările de contrabandă se vând şi la bucată.
Ce criză elenă, ce gardă financiară? Crâşmă sau abeceu de cartier şi garantat ai sursă de venit pe viaţă, cu portofoliu de clienţi constant şi fără să te doară capul că frumoasele baruri din preajmă îşi duc existenţa de pe o zi pe alta datorită lipsei de personal calificat sau a clienţilor.
Ştii de ce rezistă? Operaţiunea „caietul”. Bea acum şi plăteşte când ia pensia.Şi garda când vine……de acolo îşi trag cascavalul. Că doar nu o să ceară de la super market. Asta e Românica!
Pe asta o ştiam deja. Totuşi, să nu-mi spui tu mie că un simplu caiet poate pune frână la un tăvălug numit supermarket. Există ceva ce nouă ne scapă.