24 aug. 2015
  |   Nu sunt Comentarii

Ruşii vor să scape de cuvintele onomatopeice străine?

Un grup de traducători din limba rusă au propus preşedenţiei Rusiei să se ia măsuri pentru curăţarea lexiconului rus şi astfel să dispară cuvintele onomatopeice, cum ar fi „wow”, „naşpa” sau „bang”. Traducătorii au propus să se interzică aceste cuvinte în cărţile cu benzi desenate. Cel puţin asta susţine Fiona Clark, o jurnalistă de origine australiană care trăieşte în Rusia.

Asta ar însemna, pe de o parte, o palmă dată poporului pentru că se exprimă liber, iar pe de altă parte o măsură menită să stopeze invazia cuvintelor care îndobitocesc, care reduc drastic activitatea creierului.

Mie îmi place cuvântul „naşpa”, aşa că nu aş fi de acord cu interzicerea lui. Totuşi, mă enervează când cineva tot vine şi spune „wow, ce chestie cool”. Eu cred că o limbă trebuie lăsată să-şi caute singură căile. Oricum, îl cred în stare pe Putin de orice, aşa că este foarte posibil să nu mai găsim în literatura Rusiei cuvântul „naşpa” şi „wow”.

Cuvintele argotice cred că iau naştere din dorinţa oamenilor de a ieşi din tipare şi asta nu înseamnă neapărat un lucru rău. O carte foarte interesantă şi utilă despre provenienţa şi formele cuvintelor argotice moderne ar fi „101 cuvinte argotice”, scrisă de Rodica Zafiu.

Vocabularul e partea cea mai mobilă a limbii, pentru că e strâns legat de evoluţia societăţii, Al. Graur – 1968.

(Sursa)

Ce mai poţi să spui?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Despre Urieş

Blogger, web designer, fotograf. Pasionat de fotografie, filme, calculatoare. Călătoresc cât de mult pot. Scriu şi citesc cu plăcere. Cea mai citită revistă: PhotoMagazine. Cel mai vizionat film: Gladiator (2000). Fotograful preferat: Andrzej Dragan. Aşteptări de la viaţă: n-am, prefer să mă aştepte ea.
Abonează-te la blog prin email, pentru tine e gratis

Introdu aici adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări atunci când vor fi publicate articole noi.

Despre fotografie
Foto Blogger