7 oct. 2013
  |   10 Comentarii

Mai Creanga, tu n-ai auzit de noua japoneza cu coroana?

Dragul meu, incep aceasta scrisoare prin a-ti spune ca sunt bine, sanatos si cam racit, aseara am avut frisoane si halucinatii. M-am racit. Ca prostul, in balcon. Nu, nu in balconul meu ala stramt, de la etajul sase, ci in ala de la Pallini Beach, din insorita Grecie. Dar nu despre asta vroiam sa-ti scriu aici. Deci, asa cum spuneam, sunt bine, sanatos, sanatate pe care ti-o doresc si tie.

…Mai cititorule, inainte de toate o sa incep sa iti spun ca eu am fost intotdeauna prieten cu Creanga, Ion Creanga, da, ala de la Humulesti. Ala de-o murit si care mort fiind inca mai da batai de cap la elevi cu foi de caiet care clampanesc in gol. Da, ala de-o scris amintirile lui din copilarie si toata lumea o cazut pe spate dupa ce le-o citit. Asa, vezi ca sti mai coane/conita.

Dar nici despre Creanga nu vreau sa va scriu aici, ci despre noua japoneza, creata special pentru urmasii lui Creanga, denumita Toyota Corolla, adica, in traducere humulesteana-ca sa fiu aproape de prietenu’ meu, Smarandita popii de Romania sau frumoasa cu scopuri precise.

Mai Creanga, tata, stai sa-ti traduc, ca preteni suntem. Deci – am uitat sa-ti spun ca exista un deci, dar nu-i bai, fii numa’ atent la ce zic io aici si ia aminte.

  • Sistem de siguranta cu noua airbeguri serese, precise pentru cazul in care navaleste vreun taran humulestean cu botu’ fix intre ele;
  • O asistenta care te cicaleste atunci cand o pornesti pe japoneza si esti cu fata la deal numita academic HAC, nu, nu e beata, e doar hacaita (insistenta pe limba ta) atunci cand tu obligi japoneza sa faca hac… huc… hic;
  • Felinare Arata-mi In Puii Mei Casa, care stau frate aprinse ca sa vezi tu cum nu iti nimeresti aleea de la casa din cauza beuturii bauta cu alde Eminescu si popa cu balanul la purtator;
  • Roata de condus (haturile de la japoneza, Ioane!) care imita un cerc frumos, cu doar trei spite (mai groase, ma’ Creanga, da, asemanatoare cu cele de la caruta), imbracate intr-o piele veritabila, care te face sa te intrebi de ce naiba nu te dai cu crema potrivita pe maini, ca sa simti si tu finetea acelui obiect caruia ii zice volan?;
  • Niste incapatanati carora japonezii le-o zis senzori si care nu te lasa sa faci ce vrei tu atunci cand dai bice si strigi la cai sa parcheze caruta dotata cu corolla, fie in spate, fie in fata, striga ca nebunii: prea mult… prea putin… asa e bine!;
  • Raft pentru paharele din fata, purtatoare de licori humulestene (pai vezi, mai Creanga, prietene, ca ceva s-o facut si cu galetile alea de plastic pe care le-am rupt noi cand am mers la dat cu bata in balta?…

No, eu as fi vrut sa va mai spun si altele, dar noaptea-i lunga, halucinatiile sunt inca vii, raceala de Grecia nu prea se potriveste cu corolla japonezei parcata p’acilea. Ce mai, ma duc sa ma ingrop la radacina unui visin pe care tocmai l-am sadit. Voi astepta sa treaca caravana, cu corolle, poate, poate ma va recunoaste vreuna.

… Si ca sa nu fiu pe dinafara voi cauta si intelesu’ lu’ frumoasa si precisa. Ca precisu’ sigur vine de la precisii japonezi, de dadeau cu precisu’ si retezau orice nu era sigur ca poate fi precis in fata preciziei.

Cat despre auto, mai Creanga, ce sa-ti spun, toate sunt diferite. Unu-i cu o placinta-n sus pe poarta, altul are un mare S sau un dabaliu, altele se multumesc cu un mare gol numit brand de lumea a treia…

Una peste alta, parcurile de odinioara sunt mai aratoase daca ai trecut, de pilda, cu bine de examenul in care inveti ce-nsemna bucheludeazla si bucheritazdra.

Si daca nu te-ai prins inca mai Creanga despre ce tot vorbesc eu in scrisoarea asta iti spun acu’, pe scurt ca sa-ntelegi, sa nu-mi mai scri si sa-mi tot repeti ca nu-ntelegi in ce limba iti tot scriu: ti-am scris despre secolul XXI, in care o frumoasa japoneza (am si eu una, de 5 ani jumate) se infatiseaza in haine noi si isi spune nu Ileana Cosanzeana, ci Toyota Corolla, ca de, e mai romantic, mai precis, mai frumos si mai actual.

In sfarsit, iti spun bun ramas, Creanga, prietene. Ne mai citim cand ne-om scrie. In rest stai bland, vine ia iar si vremea ta, bacalaureatul sa-nceapa!

Am scris, bolnav, fara inspiratie, cu mine doar fiind in primul rand pentru mine, apoi si pentru SuperBlog 2013

10 Răspunsuri la Mai Creanga, tu n-ai auzit de noua japoneza cu coroana?

  • CCC13 spune:

    Succes maxim in noua competitie!!! Premii castigate la fiecare probă!!! Primul loc al campionilor la SuperBlog 2013!!!

  • alma nahe spune:

    Măi, cu aşa „pretin”, n-oi fi dumitale vreun pui de Eminovici? 😆

  • maya spune:

    Măi, Urieșule, mi-a fost dor să mă amețești. Dacă stăteam în cap să înțeleg ce scriai când erai zdravan, cât de cât, acum între două zâmbete te citesc cu ochii cruciș, poate, poate. Păi bine mai pezevenghiule, la asta sunt bune farurile, să vezi casa când nu-o vezi? Tu nu știi ca s-au mărit amenzile la cod, ba s-au scumpit și roabele. Da, pâna la urmă,decat bolnav în pat mai bine beat în vreo japoneză, băgând în viteză.Eu iți doresc să-ți poarte noroc, și bădia și japoneza, și aiureala de la răceală! Baftă,Traiane!

    • Uries spune:

      Maya, inca nu ai inteles ca cineva trebuie sa scrie si aiureli dinastea greu de citit si mai ales de digerat? Multam de urari, le trimit inapoi si la tine! 🙂

  • MARIANA SELIUC spune:

    Iti doresc sa te faci bine cat mai repede si succes in noua competitie .Da-i gata pe toti !Cat despre ‘aiureala’ ta mi-a placut,pentru ca si eu sunt ‘aiurita ‘(racita ).:)

  • Sonia spune:

    Te pusesem absent și nu mă dumiream de ce nu apari! Acum, că te văd înfipt bine în peisaj îți spun bine ai revenit. Și succes!

Ce mai poţi să spui?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre Urieş

Blogger, web designer, fotograf. Pasionat de fotografie, filme, calculatoare. Călătoresc cât de mult pot. Scriu şi citesc cu plăcere. Cea mai citită revistă: PhotoMagazine. Cel mai vizionat film: Gladiator (2000). Fotograful preferat: Andrzej Dragan. Aşteptări de la viaţă: n-am, prefer să mă aştepte ea.