26 feb. 2023
  |   Nu sunt Comentarii

Plăcinta cu brânză și mărar de la Sarmizegetusa Ulpia Traiana nu este un brand și nici nu atrage turiști datorită unei rețete speciale

N-am mai scris de mult timp despre astfel de subiecte. Dar acum o fac pentru că Sarmizegetusa Ulpia Traiana este unul dintre cele mai importante monumente istorice din Județul Hunedoara.
Am aflat că Consiliul Județean Hunedoara a obținut 17 milioane de lei din bani europeni pentru o restaurare a două mari edificii din spațiul capitalei romane construită în al doilea secol, după cucerirea Daciei la Sarmizegetusa Regia.
Pentru realizarea celor două proiecte se vor demola barurile și coșmeliile din parcarea care găzduiește și poarta de intrare în zona ruinelor capitalei romane. Un patron al unei firme care vindea la una din terase ”vestita” plăcintă cu brânză și mărar a spus, cu ocazia asta, că turiștii au început să-i cunoască pentru ”plăcinta cu brânză și mărar de la Sarmi”.
Eu vreau să spun doar atât, acolo, există (a existat – în curând) un panou pe care scria plăcintă tradițională cu brânză și mărar. Eu am mâncat așa ceva acolo și nu sunt singurul care a făcuto. Eu nu am fost încântat de acel produs, brânza lipsește cu desăvârșire, mărarul îți fentează gustul, cost mare, iar rețeta se schimbă de la un bucătar la altul. Nimic constant, nici o rețetă specială. Eu îi demonstrez oricui că pot să fac o plăcintă cu brânză și mărar autentică, ca la pădureni, după o rețetă chiar specială.
Îmi pare rău dar trebui s-o spun. Da, este bine că se dărâmă coșmeliile de la Sarmizegetusa Ulpia Traiana. Ciobă de burtă relativ bună (nu tot timpul, în funcție de schimbul de servici), dar în rest nimic special.
Și un sfat pentru Consiliul Județean Hunedoara. Trebuie umblat la modul de promovare, online și ofline, a celor două capitale istorice, foarte importante pentru Județul Hunedoara, respectiv Sarmizegetusa Regia și Sarmizegetusa Ulpia Traiana.

Foto: captură din filmarea jurnalistului Daniel Guță

Ce mai poţi să spui?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre Urieş

Blogger, web designer, fotograf. Pasionat de fotografie, filme, calculatoare. Călătoresc cât de mult pot. Scriu şi citesc cu plăcere. Cea mai citită revistă: PhotoMagazine. Cel mai vizionat film: Gladiator (2000). Fotograful preferat: Andrzej Dragan. Aşteptări de la viaţă: n-am, prefer să mă aştepte ea.