6 iul. 2015
  |   Nu sunt Comentarii

Cum poţi să faci bani cu întrebările pentru bac?

Cum ai putea să faci nişte bănuţi cu întrebări destinate celor care dau bacul? Simplu şi fără bătăi de cap. Înainte să stabileşti întrebările pentru examenele de bacalaureat încerci să vezi dacă mogulii din media au şi ei ceva de spus în privinţa asta. Despre ce vorbesc? O să-ţi arăt imediat. La examenul de bacalaureat există o probă de competenţe digitale. Doamne, de ce nu ai făcut să fie această probă şi pe vremea mea? Acum aveam şi eu certificat de om competent din punctul de vedere al digitalizării vieţii de zi cu zi.

Dar să nu ne abatem de la subiect. Anul acesta am avut curiozitatea să mă uit peste câteva dintre subiectele date la proba de competenţe digitale. Nu întrebările idioate m-au şocat, ci felul cum au fost ele stabilite.

SUBIECTUL I (10 puncte)

  1. Accesaţi un motor de căutare şi căutaţi informaţii despre prototipuri auto.

a. Identificaţi numărul ediţiei desfăşurate în anul 2013 a expoziţiei Salonul auto de la Geneva şi scrieţi-l pe foaia de examen. (2p)

b. Salvaţi, cu numele şi formatul implicit, pagina web de pe care aţi preluat informaţia de la punctul a. (3p)

c. Copiaţi în fişierul comp_n un paragraf despre un anumit model – prototip auto, o imagine a modelului ales, precum şi adresele paginilor web de pe care aţi copiat fiecare dintre elementele de conţinut menţionate mai sus. (5p)

Până aici poate că ţie îţi pare totul normal. Mie nu. Să mergem mai departe. Deschidem o pagină nouă şi tastăm în google “salonul auto de la geneva 2013”, că doar asta căutăm, nu-i aşa? Care este primul rezultat întors de goagăl? Salonul Auto Geneva 2013 – Promotor.ro. Serios?! Dăm click şi ce avem: Salonul Auto Geneva 2013 – ediţia 83… Bla, bla, bla. Restul nu mai contează.

La prima vedere, probabil că multora nu le spune nimic demonstraţia mea. Să lămurim puţin lucrurile. Pentru proba de competenţe digitale s-au prezentat 128.875 de candidaţi dintr-un total de 132.166 candidaţi înscrişi. Doi elevi au fost eliminaţi din cauza unor tentative de fraudă (ce naiba au vrut să fraudeze nu ştiu). Deci, avem cel puţin 128.875 de oameni care tastează în google, într-o singură zi, “salonul auto de la geneva 2013”. Ce înseamnă asta? Trafic masiv pentru promotor.ro. Cărui trust aparţine acel site? Să nu-mi veniţi cu explicaţii de genul “este vorba de o coincidenţă nevinovată” că nu cred.

Aici găseşti sursa subiectelor pentru evaluarea competenţelor digitale la examenul de bacalaureat 2015.

Competenţe digitale

Ce mai poţi să spui?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre Urieş

Blogger, web designer, fotograf. Pasionat de fotografie, filme, calculatoare. Călătoresc cât de mult pot. Scriu şi citesc cu plăcere. Cea mai citită revistă: PhotoMagazine. Cel mai vizionat film: Gladiator (2000). Fotograful preferat: Andrzej Dragan. Aşteptări de la viaţă: n-am, prefer să mă aştepte ea.