Îți mai amintești superstițiile alea idioate din România anilor ’70 – ’80? Nu călca pe aia, nu te duce pe acolo, nu fă aia, nu fă nimic în ziua x etc. Eu îmi amintesc cu nostalgie și chiar cu plăcere. Numai că îmi vine să râd. Eram copii proști, creduli, educați la masa comuniștilor. Ideea e că și în ziua de azi îi mai aud pe unii ghidându-se după superstiții puerile și stupide. Hai să ne reamintim împreună de cele mai uzuale superstiții din vremea copilăriei.
- Pisica care îți tăia calea – când vedeai o pisică te enervai și chiar te speriai, dacă trecea prin fața ta (și de cele mai multe ori chiar se întâmpla) erai distrus toată ziua. Dacă era și neagră lucrurile deveneau dezastruoase de-a dreptul. Ghinion curat scria pe tine. Și uneori se potrivea. Vezi, îți spuneai, ceasu’ rău, pisica neagră. Trei pași în spate și un scuipat în sân rezolva problema. Cel puțin în mintea noastră.
- Bara de la bloc pentru bătut covoare – le ocoleam pe toate, nu treceam pe sub ele din același motiv, ghinionul stătea spânzurat de bară. Când băteam covoare numai asta aveam în cap: mare grijă să nu trec pe sub bară.
- Canalele cu găuri, fără găuri – pe alea cu 3, 4 sau șase găuri aveai voie să treci pe motiv că aduceau noroc (sâc), pe cele fără găuri nu treceam nici picurat cu ceară, aduceau un mare ghinion, cică.
- Degetele încrucișate când mințeai – o mână la spate cu degetele încrucișate făcea ca atunci când nu spuneai adevărul să nu se pună minciuna, erai cumva absolvit, iertat, mântuit.
- Preotul și mâna pe prohab – la apariția în raza noastră vizuală a unui preot sau călugăr duceam mâna la prohab aproape instantaneu, că cică dacă făceam asta aveam noroc la bani. Na, poftim cultură. Și fetele duceau mâna, între picioare…
- Puful de plop sau de păpădie – alergam ca descreierații după pufurile din aer pe care le prindeam și le băgam mai apoi în sân, spunând ”ptui, ptui, norocu’ meu”. Ha, ce distracție simplă și haioasă.
- Oala și farfuria – nu mâncam decât din farfurie, că zicea mama: dacă mănânci direct din oală te vorbește lumea de rău și nu te mai iubește nimeni. Ce chestie… Am 834 de persoane în lista de prieteni de pe Facebook, oare câți mă iubesc și câți mă vorbesc de rău?
- Moneda și norocul de pe stradă – când găseam o monedă pe jos o luam repede și spuneam și în acel caz ”ptui, ptui, norocul meu”. Dar neapărat trebuia să fie o monedă de 1 leu, 3 sau 5, altfel nu ne oboseam să ne aplecăm, pentru că atrăgeam înspăimântătorul ghinion.
- Spălatul pe ochi de dimineață – îmi amintesc că mama îmi spunea așa: să nu ieși din casă până nu te speli pe față și pe ochi, că altfel te vorbește lumea de rău și ai și ghinion în ziua aia. Ce chestie, de parcă știa lumea dacă m-am spălat eu pe față sau nu.
- Maioul purtat pe dos – pe asta am auzit-o la bunica, ea îmi spunea că un maiou purtat pe dos te ferește de cele rele și te protejează de dușmani. Și am purtat și tricouri pe dos, ca să fiu și mai protejat, mno.
- Călcatul pe bombeu – când vroiai ca unui amic să-i meargă rău toată ziua, pe neașteptate, te apucai și-l călcai pe picioare, iar mai apoi o luai la goană, să nu apuce celălalt să te calce și el pe picior, să scape astfel de ghinion. Eram haioși rău. Și cu papucii mai tot timpul murdari. Și să vezi ce ne mai enervam, fugeam unii după alții să ne călcăm pe bombeu, de zicea lumea că ne-o apucat strechea. Mai nașpa era când aveam adidași noi sau când eram încălțat cu espadrile albe sau cu teneși albi chinezești sau de Drăgășani.. Copii proști, da’ tare faini.
- Papucul și șoseta care prevestea moartea celor dragi – nu rămâneam niciodată încălțat doar cu o singură șosetă sau cu un singur pantof, acest lucru aducea moartea mamei. Ce chestie, îmi aduc aminte că după ce m-am vindecat de teama superstițiilor de multe ori m-am culcat cu două șosete și m-am trezit dimineața doar cu una. Și mama e bine, mulțumesc, are 82 de ani și nici nu și-a propus încă să plece într-o altă lume. Și asta e chiar bine.
Pe lângă multe altele pe care nu mi le mai amintesc acum au fost și fazele cu cifra 13, cele trei ceasuri rele, capacele de canal de la Romtelecom, numerele de înmatriculare ghinioniste, nu mă mătura că vreau să mă însor/mărit, ah, iar mi-a ieșit vecina cu găleata goală etc.
Chestia este că azi nu mai cred în ghinion sau noroc, de fapt, nu cred că există așa ceva. Cine a inventat superstițiile care ne-au marcat viața în copilărie habar n-am, știu însă că era distractiv uneori, amuzant și memorabil. Tu ai avut superstiții în copilărie? Mai ai?
Dacă eşti sociabil împărtăşeşte cu alţii
Similare
Ai uitat de scara :)))) , sa nu treci pe sub o scara sprijinita ca ai ghinion , sa nu spargi oglinda alti 7 ani de ghinion, sa nu te intorci din drum ca iti merge rau …. si mai erau. Maieul pe dos insemna ca se va shimba vremea, asa stiam eu … de ploua si vroiai sa vina soarele luai tot ce puteai pe dos :))
Da, erau multe, pe aia cu scara și cu întorsul înapoi le-am uitat.